Koronavirüs iş kredilerini ikiye katlattı

UK Finance tarafından yayınlanan verilere göre, İngiltere'de hükümetin işletmelere yönelik olarak başlattığı korona virüs kredi programı kapsamında, Salı günü itibarıyla 1,1 milyar sterlin değerinde, toplam 6 bin 20 kredi sağlandı.

Koronavirüs iş kredilerini ikiye katlattı

LONDRA - Birleşik Krallık genelinde korona virüsten etkilenen işletmelere yönelik olarak verilen krediler bir haftada neredeyse ikiye katlandı.

Buna rağmen, hükümet tarafından desteklenen bu uygulamayla müşterilere yeteri kadar hızlı bir şekilde kredi desteği sağlanamadığı ve bankaların taleplere yetişmekte zorlandığı belirtiliyor. Korona virüs salgını nedeniyle tecrit uygulamasının başlamasından bu yana, resmi olarak kredi başvurusu yapan işletmelerin yalnızca beşte birine acil durum fonu sağlandığı ifade edildi.

UK Finance tarafından yayınlanan verilere göre, hükümetin işletmelere yönelik olarak başlattığı korona virüs kredi programı kapsamında, Salı günü itibarıyla 1,1 milyar sterlin değerinde, toplam 6 bin 20 kredi sağlandı. Bu, geçen hafta 3 bin 309 olan rakamın neredeyse iki katı.

The Guardian gazetesinin haberine göre, ekstra 700 milyon sterlin değerindeki bu artış, küçük ve orta ölçekli işletmelere sağlanan toplam para miktarını yüzde 150 oranında arttırdı. UK Finance tarafından yapılan açıklamalarda, şimdiye kadar yapılan 28 bin 460 resmi başvurudan yüzde 21’inin onaylandığı belirtildi.

Hükümet tarafından desteklenen bu kredilerle müşterilere 12 ay boyunca faiz uygulanmıyor. Buna rağmen, 300 binden fazla firmanın kredi uygulamasından yararlanabilmek adına gayri resmi olarak bilgi talebinde bulunduğu belirtiliyor.

ÜLKEDE 40'DAN FAZLA BORÇ VEREN KURULUŞ VAR

British Chambers of Commerce (BCC) olarak bilinen Britanya Ticaret Odaları tarafından Çarşamba günü yayınlanan ankete göre, bilgi talebinde bulunanların yalnızca yüzde 2’si bu hafta kredi programına erişim sağlayabildi. Bu geçen haftaki verilerin iki katı olsa da bazı işletmeler, borç veren kurumların gayri resmi bilgi taleplerine yeter kadar hızlı bir şekilde yanıt veremediğini söylüyor. Ülke genelinde 40’tan fazla borç veren kurumun, hükümet destekli program kapsamında kredi verdiği belirtiliyor.

UK Finance, program kapsamında en fazla krediyi hangi bankaların sağladığına dair verileri yayınlamadı. Küçük İşletmeler Federasyonu’nun ulusal başkanı Mike Cherry, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Bu gelişme bir başlangıç noktası oldu ama hükümet destekli program kapsamında yapılan kredi başvurularının beşte birinin onaylanmasına karşın, büyük bankalar standart ticari kredilerindeki onaylanma oranlarının bundan çok daha yüksek olduğunu iddia ediyor.

Bu krediler devlet tarafından destekleniyor ve bu yüzden onaylanma oranları daha yüksek olmalı. Daha yapılacak çok iş var.”

UK Finance Başkanı Stephen Jones ise bankaların talepleri karşılayabilmek için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi ve açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Yerel şubelerde ve arama merkezlerinde ön saflarda yer alan personeller, eşi benzeri görülmemiş yoğunluktaki taleplerin ortasında, firmaların olabildiğince hızlı şekilde finansman erişimi sağlayabilmeleri için inanılmaz derecede çok çalışıyor. Birçok personelin kendini izole etmesi veya aileleriyle ilgilenmesi nedeniyle, birçok işleme gibi onlar da kısıtlı kapasitede çalışıyor.”

Güncelleme Tarihi: 19 Nisan 2020, 16:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner20