'Business Rate' indirimi ana caddeler canlandırılacak mı?

İngiltere'de Centre for Retail Research (CRR) tarafından yapılan araştırmaya göre, 2019’da 16 bin 73 dükkan ve mağaza kepenk indirmek zorunda kalırken, 143 bin 128 çalışan da işten çıkarıldı.

'Business Rate' indirimi ana caddeler canlandırılacak mı?

LONDRA - 2019 yılında İngiltere’deki ana caddelerde her hafta 300 dükkan ka­pandı ve 2 bin 700 iş kaybı yaşandı.

Yapılan araştırma analizleri, 2019’un ana caddeler için son 25 yılın en kötü senesi olduğunu gös­teriyor. Hükümet, nisan ayından iti­baren uygulanacak “business rateindirimleri ve yatırımlarla, kriz içe­risinde olan ana caddeleri canlan­dırmayı hedefliyor.

Centre for Retail Research (CRR) tarafından yapılan araştırmaya göre, 2019’da 16 bin 73 dükkan ve mağaza kepenk indirmek zorunda kalırken, 143 bin 128 çalışan da işten çıkarıldı.

Aşırı derecede yüksek kiralar, online alışverişin yaygınlaşması ve “business rate” ücretlerinin, ana caddelerin bu durumunda oldukça büyük bir rol oynadığı belirtiliyor.

Son 12 aya bakıldığında Deben­hams, Bonmarche, Mothercare, Clintons, Karen Millen, Jack Wills ve Bathstore gibi perakende zincirlerinin iflas ederek yönetimini devretmek durumunda kaldığı görülüyor.

CRR tarafından yapılan uyarılara göre, hükümetin bu duruma müda­hale etmemesi halinde 2020 yılında 17 bin 500 dükkan daha kapanacak ve 171 bin kişi daha işini kaybede­cek.

CRR direktörü Joshua Bamfield, perakende sektörünün son 25 yıldır görülen en büyük krizin içinde bu­lunduğunu söylüyor. Dükkanların gi­derek artan maliyetler, düşük karlı­lık ve Amazon gibi online satış yapan firmalara karşı içinde oldukları reka­bet nedeniyle zor durumda olduğu belirtiliyor.

Bu sorunların, ana caddelerde veya alışveriş merkezlerinde faaliyet gösteren çoğu dükkan veya mağazayı etkile­diği ifade edildi.

Bunun yanında, 2015 yılından beridir tüketici harcamalarındaki artış yavaş bir şekilde ilerliyor.

CRR direktörü Bamfield, konuyla ilgili açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Yükselen işçi masraflarının ticari baskıları ve nispeten zayıf olan ta­lepler, en zayıf durumdaki şirketle­rin mağazalarını kapatmasına veya iflas etmesine neden olacak.”

CRR tarafından yapılan araştır­maya göre, geçen yıl perakende sek­töründe işini kaybedenlerin sayısı, bir önceki yıla kıyasla 25 bin 703 arttı. Kapanan dükkan ve mağaza sayısındaki artış ise bin 490 oldu. Mevcut sistemi eleştirenler, online şirketlerin şehir dışındaki depoları için, ana caddelerde faaliyet göste­ren rakiplerine göre daha az “busi­ness rate” ücreti ödediklerini söylü­yor. Başbakan Boris Johnson, nisan ayından itibaren “business rate” in­dirimlerinin yükseltileceğini söyle­yerek, yarım milyon bağımsız dük­kan, restoran, pub ve sinemalara destek olunacağını açıklamıştı. Bununla birlikte, bakanlar da yaz dönemi boyunca şehir merkezleri­nin canlandırılması için 25 milyon sterlin ayrılacağı sözünü vermişti.

Toplumlar Bakanı Robert Jen­rick, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Bu yeni hükümetin görev­lerinin merkezinde şehir ve bölge­lerin durumlarını düzeltmek, her­kesin refah içinde olduğundan ve fırsatlara erişebildiklerinden emin olmak var. “2020 yılı boyunca şehir merkezlerimizi dönüştürmek ve yerel toplumların ihtiyaçlarını kar­şılayacak planlara destek olmak için yürütülecek projelere yüzlerce mil­yonluk yatırımlar yapacağız.”

Güncelleme Tarihi: 21 Ocak 2020, 03:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner20