Doğduğumuz Topraklara Daha Fazla Hizmet Etmek İstiyoruz

Saygın ekonomi dergilerinden biri olan ‘turcomoney’ sayfalarını Avrupa’nın yükselen gıda firmalarından Gima UK’in CEO’su Vehbi Keleş’e açtı...

Doğduğumuz Topraklara Daha Fazla Hizmet Etmek İstiyoruz

Türkiye’nin saygın ekonomi ve finas dergilerinden ‘turcomoney’, İngiltere merkezli gıda dağıtım firması Gima UK’in CEO’su Vehbi Keleş ile yaptığı söyleşiyi kapağına taşıdı.

Genel Yayın Yönetmeni Kazım Kılınç’ın yaptığı söyleşi ‘turcomoney’in Temmuz sayısında geniş olarak yer aldı. Söyleşi Kılınç’ın youtube kanalında da yayınlandı.

İŞTE O SÖYLEŞİ:

Vehbi Keleş… Yıllar önce Kuzey Kıbrıs’tan İngiltere’nin başkenti Londra’ya giden, konfeksiyon işçiliği yapan, ardından GİMA’yı kurarak iş dünyasına atılan başarılı bir işadamı…

Gima UK Limited, Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Vehbi Keleş, başarısı ile genç girişimcilere örnek olan bir işadamı…

GİMA UK, 26 ülkeden ürün ithal edip bütün İngiltere’ye pazarlayan bir şirket. Özellikle Türkiye’den binlerce ürün ithal edip, bütün adaya ve bazı Avrupa ülkelerine pazarlıyor. Ülke tanıtımı için büyük katkı demek bu…

Vehbi Keleş de bu konuya özel önem veriyor. “Türkiye’nin ekonomisine ne kadar katkı sağlayabileceğini düşünüyoruz. Pazarlamada ileri bir atılım yapıp kökenimizin olduğu topraklara daha çok hizmet vermek istiyoruz” diye konuşuyor.

Gima UK Limited'ın 2019 yılı cirosu 42 milyon pound. Vehbi Keleş, “Bu yıl büyük ihtimalle yılsonuna doğru belki 50 milyonun üzerine çıkacaktır. Şimdiki projemiz bu noktanın 3-4 katı daha ileriye gitmek. Türkiye’den daha çok mal çekmek. Doğduğumuz topraklara hizmet etmek. Kendi ülkemin ürününü getirip burada pazarlamak” diyor.

Gima UK Limited Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Vehbi Keleş, Turcomoney’nin sorularını yanıtladı…

KILINÇ- Vehbi Bey nasılsınız?

KELEŞ- Teşekkürler, Londra’da işler iyi, bir sıkıntı yok. Pandemiden dolayı biraz sıkıntı var ama gıda sektörü açık tabii ki. Havamızda güzel.

KILINÇ-Ne güzel. Umarım bu güzellik her zaman devam eder. Vehbi Bey, Gima yıllar önce zincir mağazalarıyla halkın aklında nakşetmiş bir şirket. Fakat daha sonra çeşitli nedenlerle faaliyetine son verilmek zorunda kalındı. Gima UK hakkında bilgi verir misiniz? Ne zaman kurdunuz? Hangi çalışmaları yapıyorsunuz?

KELEŞ- Türkiye’deki şirketle herhangi bir bağımız yok. Gima UK Limited, bir gıda şirketidir. Kendi markası olan, 29 ülkeden ürün ithal edip bütün İngiltere’ye pazarlayan bir şirket. ‘Bodrum’ markası altında 800 çeşit ürünümüz var. İngiltere, İskoçya, İrlanda ve Galler ile bazı Avrupa ülkelerine pazarlıyoruz. Bütün dünya ülkelerinden getirttiğimiz 5 bine yakın ürün var. Bunları da İngiltere piyasasına pazarlıyoruz. Pazarladığımız İngiliz market zincirleri var. Yaklaşık 15 yıldır onlara ürün tedarik ediyoruz. Ayrıca 3 bine yakın kişisel sahipli markete de ürün tedarik ediyoruz.

TÜRK MALI GIDA ÜRÜNLERİNİ İNGİLTERE’DE PAZARLIYORUZ

KILINÇ-Bu ülkelerden bahsedelim. 29 ülke dediniz. Türkiye’den neler ithal ediyorsunuz? Hangi ülkelerden ithalat yapıyorsunuz? Biraz da konularla ilgili bilgi verebilir misiniz?

KELEŞ- Türkiye’den bakliyat, kuruyemiş gibi ürünler ile zeytinyağından tutun diğer konserve ürünlerini kadar ithalat yapıyoruz. Hububat ürünleri başı çekiyor. Bildiğiniz üzere süt ürünleri ve et kaynaklı gibi hayvani gıdalar Avrupa Birliği kısıtlamaları nedeniyle Türkiye’den ithal edilemiyor.

KILINÇ-Bodrum markasından bahsettiniz. Bodrum markası adı altında neler pazarlıyorsunuz?

KELEŞ- Bodrum markasıyla yaklaşık 800 çeşit ürün var. Bu ürünlerin yüzde 80’i Türkiye’den geliyor tabii ki. Bakliyatlar, turşu, çerez, konserve, gıda sektöründe olan ürünlerin çoğu var.

KILINÇ-Gima’nın kendine ait satış mağazaları var mı? Yoksa böyle toptan şirket olarak mı şirket halindesiniz?

KELEŞ- Sadece toptan satış yapan bir şirket. Market işi ayrı bir alan. Hem toptan tedarikçi hem marketçilik yapıldığında bir takım sorunlar karşımıza çıkıyor. Onun için biz sadece toptan firması olarak yolumuza devam ediyoruz.

KILINÇ- Firmanızda kaç kişi çalışıyor?

KELEŞ- Şu anda 240 kişi firma bünyesinde hizmet veriyor.

KILINÇ-Siz ne zaman Londra'ya gittiniz?

KELEŞ- Londra'ya 1993 Ekim ayında geldim.

GİMA’YI 2001 YILINDA KURDUK

KILINÇ-Nasıl oldu, biraz o hikayeyi anlatır mısınız?

KELEŞ- Özellikle şunu belirteyim; ben ailem ile birlikte 1975 Kıbrıs göçmeniyim. Orada tabii ki her ailede olduğu gibi İngiltere ile bağlantılı olan biri var. İngiltere her zaman ön planda Kıbrıs’ta. 1993 yılının Ekim ayında normal yollarla, iş imkanlarının daha çok olduğu İngiltere’ye gelmeye karar verdim. İlk geldiğimde her Kıbrıslı Türk’ün çalıştığı gibi konfeksiyon sektöründe çalıştım. 2000 yılında pazarlama işine girdim. Burada gıda sektörüne geçtim. Hemen ardından gıda dağıtım işine girdik. Gima’yı 2001 yılında kurduk.

KILINÇ-Gima’nın ortaklık yapısı hakkında bilgi verir misiniz?

KELEŞ- İki ortak olarak sektöre girdik. Ben ve ortağım Erol Özkan şirketin iki yöneticisiyiz.

BU YIL CİROMUZ 50 MİLYON POUND’UN ÜZERİNE ÇIKACAK

KILINÇ-Şirketin cirosundan biraz bahseder misiniz? 2019 veya şu anda ilk 6 aydaki performansı ne kadar bir bilgi verir misiniz?

KELEŞ- 2019 yılı cirosu 42 milyon pound. Bu yıl büyük ihtimalle yıl sonuna doğru belki 50 milyon Poun’dun üzerine çıkacaktır.

PANDEMİ DÖNEMİNDE GIDAYA YOĞUN BİR TALEP VARDI

KILINÇ-Peki, bu pandemi sizi nasıl etkiledi?

KELEŞ- Gıda sektörü pandemi döneminde de faaliyetini sürdürdü. Marketler ve bizim gibi büyük marketler zincirine ürün tedarik eden şirketler kapanmadı. Çok yoğun bir talep vardı o dönemde. İlk 2-3 hafta özellikle... İnanılmaz derecede, özellikle bakliyat, un ve makarna gibi temel gıda ürünlerine. Diğer ürünler biraz daha yavaştı. Sanki bir daha ürün bulunamayacak gibi yoğun taleple karşılaştık ama sonralarda normale dönmeye başladı. Şu an da normal seyrediyor. Pandemiden önceki konumuna geldi diyebiliriz.

KILINÇ-O zaman şunu diyebilir miyiz? Siz olumsuz etkilenmediniz bu pandemiden…

KELEŞ- Biz olumsuz etkilenmedik. Çok yoğun talep vardı. Hızla bu talebe cevap vermemiz gerekiyordu. Bu bizim iş potansiyelimizi de arttırdı ve markamızı daha da geliştirdi.

KILINÇ-Bu dönemde birçok şirket iflas etme noktasına gelirken doğal olarak birçok kişi de işsiz kaldı. Sadece ABD’de 40 milyon civarı insan işsiz kaldı. Türkiye de 3-4 milyon kişi işini kaybetti. Siz işçi çıkardınız mı bu dönemde?

KELEŞ- Hayır, işçi çıkarmadık. Aksine yaklaşık 50-60 kadar işçi aldık o dönemde.

DEVLETİN ŞİRKETLERE DESTEĞE YÖNELİK İYİ BİR PROGRAMI VAR

KILINÇ- Peki, işadamı gözüyle bakmak gerekirse İngiliz ekonomisi ne durumda?

KELEŞ- Merkez Bankası’nın açıklamasına göre, İngiltere son 300 yılın en kötü dönemine giriyor. Bu da çok sıkıntılı bir dönem. Yıl sonuna kadar ekonominin yüzde 14 daralacağı düşünülüyor. Büyük bir işsizlik olacağını ve yıkım olacağını varsayılıyor. Yeni açıklanan istatistiklere göre halen 9 milyon insan devletten maaş alıyor. Şu an da bütün sıkıntı öyle gösteriyor. Bir çok insan da işsiz kalıyor bu dönem.

PANDEMİ DÖNEMİ BAŞLAMADAN ÖNCE BÜTÜN ÖNLEMLERİMİZİ ALMIŞTIK

KILINÇ- Bu pandemi döneminde çalışanlarınız veya siz şirkete geldiniz mi? Nasıl bir çalışma düzeni yürütüldü? Siz ürün tedarikinde hizmet veren önemli bir şirketsiniz. Dolayısıyla marketlere, bakkallara bir takım ürünler götürmek zorundasınız. Nasıl bir çalışma sistemi oldu? İşleri evden mi yürüttünüz yoksa şirkete geldiniz mi?

KELEŞ- Ben normalde günde 8 saat çalışıyordum. Bunu 10-12 saate çıkardık. Mecburen biz işin başındayız. Biz sürekli geldik ama önce sağlık diyerek. Bu pandemi dönemi İngiltere’de başlamadan önce bütün önlemlerimizi almıştık. Personelimizin maskesini, jelini bu tip hijyenik malzemeyi temin etmiştik. Personelimize video olarak veya diğer ilanlarla bilgilendirmiştik. Ayrıca kendi personelimizin de ulaşımını sağlamaya başlamıştık. O dönemde çok yoğun çalıştık. İşler çalışmayla çok yükselmişti. Hızlı cevap vermemiz gerekiyordu. O dönemi hiçbir sıkıntı olmadan atlattık.

KILINÇ- Sizin bir işadamı ve firma olarak İngiltere’de yaşadığınız sıkıntı var mı? Çözülmesini istediğiniz durumlar var mı, yoksa uygulamalardan memnun musunuz?

KELEŞ- Şikayet ettiğimiz herhangi bir konu yok. Devlet zaten bir konu olduğunda yardımcı oluyor.

KILINÇ- Türkiye’ye tatile geliyor musunuz yoksa Kıbrıs’a mı gidiyorsunuz?

KELEŞ- Ben daha çok Kıbrıs a gidiyorum. Türkiye’ye geldiğim zamanlar oluyor. Türkiye’den 6 yaşında ayrılmıştım. Tatil bölgelerini gezdim ama daha çok Kıbrıs’a gidiyorum.

İNGİLTERE’DE ŞU ANDA İŞ KURMA İMKANI ÇOK ZOR

KILINÇ- Şimdi Almanya’da 3, 3.5 milyon Türk yaşıyor. Türk firmalarının sayısı 100 bin civarında. Bu şirketlerin yıllık cirosu 50 milyar doların üzerinde. Türk firmalarında yaklaşık 500 bin kişi çalışıyor. İngiltere’de de giderek Türk girişimcilerin sayısı giderek artıyor. İngiliz pazarına girmek isteyen, orada şirket kurmak isteyen girişimcilere veya firmalara ne gibi tavsiyeleriniz var?

KELEŞ- İngiltere’nin güçlü bir ekonomisi var. İş imkanları daha çok burada. Şu sıralar en popüler ve çok işletmesi olan restoran sektörü var. Türk restoranları var. İnanılmaz derecede zincirler var ama onlar da bu pandemi dolayısıyla ciddi anlamda sıkıntı yaşıyor. Şu anda iş kurma imkanı çok zor gibi bir şey.

KILINÇ-İngiltere’de iş kurmak şu anda zor diyorsunuz. Konjonktüre uygun bir dönem değil mi diyorsunuz?

KELEŞ- Yok şu anda mümkün değil. Yani beklemek lazım nasıl olacak diye? Bütün dünyada sıkıntı var. Şu anda ‘şu işe yatırım yaparsam kazanırım’ diyeceğim bir alan göremüyorum.

TÜRKİYE EKONOMİSİNE NE KADAR KATKI SAĞLABİLECEĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUZ

KILINÇ- İngiltere’deki Türk firmalarının durumu nasıl? Kaç Türk firması var? Bu işletmelerde kaç kişi çalışıyor? Türk firmalarının cirosu ne kadar? Bu konularda bilgi verir misiniz?

KELEŞ- İngiltere’de gıda sektörü her geçen gün gelişiyor ve büyüyor. Özellikle marketçilik ve restorancılık alanında çoğunluğu Londra merkezli gurur duyulabilecek gelişmeden söz edebiliriz. Pandemi döneminde restoran sektörü biraz sıkıntı yaşadı ve bir süre de yaşayacak gibi gözüküyor ama marketçilik hızla gelişmeye devam ediyor.

Bu konuda yaptığımız bir araştırma var... Geçen yıl yapılan bu araştırmaya göre, market ve restoran ektöründe Türk işletmelerinin yaklaşık 10 milyar sterlin gibi bir cirosu var. Bu, İngiltere şartlarında çok büyük bir rakamdır. Ancak, bu kadar büyük bir pazara hitabeden Türk işletmelerinin sattıkları Türk ürünlerinin toplamı 200 milyon sterlin gibi. Türk işletmelerinin ürün profili içinde Türk mallarının yüzde 10-20 oranında kalması yeterli değil. Bunun artırabilmeye kafa yormamız lazım ki o zaman Türkiye’nin ihracatına da çok önemli bir katkı sağlanmış olur. Sadece bu oranı artırmanın bile Türkiye ekonomisine sağlayacağı katkıyı düşünün! Pazar müsait, talep var sadece firmaların daha fazla Türkiye ürünü tercih etmeleri bile rakamları çok değiştirecek bir potansiyele sahip.

KILINÇ- Sizin bundan sonraki hedefiniz nedir? Gima’yı hangi noktaya götürmek istiyorsunuz? Başka alanlarda şirket kuracak mısınız?

KELEŞ- Biz her zaman 5 yıllık bir proje hazırlarız. Şimdiki projemiz bu noktanın 3-4 katı daha ileriye gitmek. Türkiye’den daha çok mal çekmek. Doğduğumuz topraklara hizmet etmek. Bu benim için ayrıca gurur verici. Kendi ülkemin ürününü getirip burada pazarlamak. Pazarlama da çok önemli biliyorsunuz, üretim ve lojistik kadar. Pazarlamada ileri bir atılım yapıp kökenimizin olduğu topraklara daha çok hizmet vermek istiyoruz.

KILINÇ- Siz Anadolu’nun bir köşesinden önce Kıbrıs’a gittiniz. Kıbrıs göçmeni oldunuz. Şimdi de İngiltere’de bir Türk göçmenisiniz. İşçi olarak başladınız sonra iş dünyasına atıldınız. Şu anda bir iş adamı olarak orada görev yapıyorsunuz. Hem İngiltere ekonomisine katkı yapıyorsunuz hem de ithalat yaparak Türkiye ekonomisine katkıda bulunuyorsunuz. Gençlere tavsiyeniz nedir? Yurt dışına gitmek isteyip orada iş kurmak isteyenlere neler tavsiye edersiniz?

KELEŞ- Yapmak istediklerinin, hangi sektörde ne iş yapmak istiyorsa o işin başından başlamalı. Çok kazanmayı daha sonra düşünmesi gerekiyor. Çok çalışmaları gerekiyor. Kıbrıs’ta bir tabir vardır. Koşarak değil de koşturarak gitmek gerekiyor. Gerçekten bir yerde sıfırdan başlayıp bir yere gelmek çok zor oldu. Çok çalışmaları, mücadeleyi hiç bırakmamaları gerekiyor.

Balkanlar ve Akdeniz ülkelerinden etnik ürünleri dağıtıyor.

Gima UK Limited, Londra merkezli gıda, alkolsüz içecek ve tütün mamüllerinin toptan ticaretini yapan bir şirket. Gima, ürünlerini Birleşik Krallık ve İrlanda çapında dağıtıyor. Şirket Akdeniz ve Doğu Avrupa'dan etnik ürünler konusunda uzmanlığa sahip...

Gima'nın yoğun biçimde ürünlerini sattığı ülkeler arasında Türkiye'nin yanı sıra, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Almanya, İtalya, Kosova, Makedonya, Polonya, ve Romanya da bulunuyor.

Gima UK Limited, Adana Kadirli'deki köy okullarındaki öğrencilerin giyeceklerinin sağlanması ya da Britanya'daki Başarılı Kıbrıslı Türkler toplantılarının sponsorluğunun sağlanması gibi sosyal sorumluluk projelerine de imza atıyor.

VEHBİ KELEŞ

1969 yılında Adana Kadirli’de doğdu.

1975 yılında ailesiyle birlikte Kıbrıs’ın Gazimağusa şehrine taşındı.

Öğrenimini, Mağusa Endüstri Meslek Lisesi ve Gazi Mağusa Ticaret Lisesi’nde tamamladı.

Yüksek öğrenim için Doğu Akdeniz üniversitesine kaydını yaptırdı ancak daha sonra gıda sektöründe iş hayatına atıldı.

1989 yılı Ekim ayında asker oldu ve iki yıl süren askerlik görevini 1991 Ekim ayında tamamladı.

Askerlik sonrası aile şirketi olan matbaa sektöründe iş hayatına devam etti.

1993 yılında İngiltere’ye göç etti. İlk yıllar Londra’da konfeksiyon sektöründe çalıştı.

2000 yılında market işletmecisi olarak gıda sektörüne iş hayatını sürdürdü.

Aynı yıllarda İngiltere’de toptan gıda sektöründe hizmet vermeye başlayan Gima UK’in kurucuları arasında yer aldı.

Gima UK’de sadece gıda dağıtımı yapmakla yetinmeyip, doğup büyüdüğü topraklara İngiltere’den de değer katabilmek için Bodrum Foods markasını geliştirerek çalışmalarına devam etmekte.

Güncelleme Tarihi: 02 Ekim 2020, 03:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner20