İgiltere'de Normalleşmeye Bir Adım Daha... Mağazalar Açılıyor

İngiltere'de, ibadenthane ve hayvanat bahçesi gibi ziyaret yerleri bugün, mağazalar ise yarın açılışor... Restoran, pub ve bar gibi işletmeler ise 4 Temmuz’u bekleyecek.

İgiltere'de Normalleşmeye Bir Adım Daha... Mağazalar Açılıyor

LONDRADünyayı etkisi altına alan Kovid-19 virüsü nedeniyle 23 Mart’tan bu yana kapalı olan küçük ve orta ölçekli işletmeler Pazartesi gününden itibaren açılıyor.

Boris Johnson hükümetinin açıkladığı üçüncü normalleşme dönemi kapsamında bugün ibadethaneler ve hayvanat bahçeleri açılacak, yarından itibaren ise mağazalar kapılarını aralayacak.

Kısmî normalleşmeye rağmen, pub, bar, restoran ve kuaförler ise 4 Temmuz’ada müşterilerini kabul edebilecek.

DİĞER İŞLETMELER 4 TEMMUZ’DA AÇILACAK

Ticaret Bakanı Alok Sharma, İngiltere genelinde temel ihtiyaçlar dahilinde olmayan tüm dükkanların pazartesi gününden itibaren açılmasına izin verileceğini açıkladı.

Perakendecilerin güvenlik kurallarına uyduğu takdirde açılabileceğini söyleyen Sharma, bu kurallara uymayanların ceza müeyyideleriyle karşı karşıya kalabileceklerini söyledi.

Başbakan Boris Johnson, mayıs ayında yaptığı açıklamalarda, temel ihtiyaçlar dahilinde olmayan tüm dükkanların 15 Haziran tarihinde yeniden açılabileceğinin sinyalini vermişti.

MAĞAZALAR ZİNCİRİ AĞIRDAN ALIYOR

Günlük korona virüs bilgilendirmesinde bu planların hala geçerli olduğunu açıklayan Ticaret Bakanı Alok Sharma, bu sayede ana caddelerin tekrardan canlanacağını ifade etti. Bazı perakendeciler, 15 Haziran tarihinde açılacaklarını duyurmaya başladılar. John Lewis tarafından yapılan açıklamalarda, ilk olarak 13 şubenin açılacağı belirtildi. Next ise ilk etapta 500 mağazasından 25’ini açacağını duyurdu.

Müşteriler arasında 2 metre mesafe koymak için kasalarda plastik panolar ve yerlere çizilmiş işaretler kullanılmaya başlandı. Süpermarketlerde sürekli uygulanmaya başlanan bu yöntemler, büyük olasılıkla diğer dükkanlarda da uygulanacak.

Yine de virüsün yayılmasını önlemek amacıyla başka alışılmadık önlemlerin de uygulanması bekleniyor. Bazı ayakkabı mağazaları, müşteriler tarafından denenen ayakkabıları 24 saat boyunca raflardan kaldıracağını söylüyor. Bazı kitap dükkanlarında ise müşterilerin kitaplara dokunmasının ardından bu kitapların 72 saatliğine karantinaya alınacağı belirtiliyor.

TOPLU TAŞIMA KULLANIMINA SINIRLAMA

Dükkan ve mağazalara, insanları yalnız alışveriş yapmaya teşvik etmeleri söylendi. İnsanların toplu taşımayı kullanmasını önlemek için de ekstra araba parkı alanları ve bisiklet bölmeleri yapılması adına yerel yönetimlerle iletişime geçilmesi bekleniyor.

Ticaret Bakanı Alok Sharma, 4 Temmuz tarihinden önce pub, bar restoran ve kuaför gibi dükkanların açılmamasına yönelik kararda hükümet tarafından belirlenen yol haritasının takip edildiğini söyledi.

Pub işletmesi olan şirketler hükümete 2 metre kuralını yarıya indirmeleri çağrısında bulundu ve aksi takdirde çalışmanın zor olacağı belirtildi. UK Hospitality örgütü, 2 metre mesafe kuralının uygulanmasıyla birlikte dükkanların normal gelirlerinin yalnızca yüzde 30’unu kazanabileceklerini söyledi. Mesafe kuralının 1 metreye düşürülmesi durumundaysa bu oranın yüzde 60-75’e kadar çıkabileceği ifade edildi.

Güncelleme Tarihi: 26 Haziran 2020, 23:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner20