Perakende Gıda Sektörü Tecrübelerini Paylaşacak

Türkiye ve Avrupa’daki perakendeciler iletişim bağlarını güçlendirerek birikim ve tecrübelerini paylaşacak adımlar atmaya hazırlanıyor.

Perakende Gıda Sektörü Tecrübelerini Paylaşacak

MUSTAFA KÖKER

LONDRA

Değişen ticaret anlayış perakende sektörünü zor bir sürece doğru sürüklüyor. Özellikle perakende marketçiliği işi her geçen gün ağırlaşıyor. Rekabet, klasik marketçiliği dev hipermarket zincirleri karşısında dayanma mücadelesi veriyor. Perakendeciler şimdi çıkış yolu arıyor. Bunun için de “birleşerek büyüme” veya “bilgi” birikimleri daha kıymetli hale geliyor.

Türkiye’deki perakendeciler kendilerine yeni çıkış kapıları ararken, dış dünya tecrübelerini de yerinde görmeye azırlanıyor. Avrupa tecrübesini yerinde görme konusu geçen ay Antalya’da yapılan PERDER’in konferansında da gündeme geldi.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu, PERDER’in Şubat ayında Antalya’da gerçekleşen ‘Arama Konferansı’na katılan Avrupa’daki sektör temsilcileri, karşılıklı iletişim kanallarının açık tutularak deneyimlerin paylaşılmasını konuştular...

Merkezi Londra’da bulunan Avrupalı Türk Markalar Birliği (ATMB) Başkan Yardımcısı Recep Ercan ile Avrupa Ülkeleri Gıda Sektörü adına Erkan Türkoğlu yaptıkları değerlendirmede, gıda ve perakende sektöründeki gelişmeleri daha yakından izleyip, tecrübelerin karşılıklı paylaşılmasının, sorunların çözümüne katkı sağlanacağını ifade ettiler.

ERKAN TÜRKOĞLU: GURME ÜRÜNLER ÇIKIŞ KAPISI OLABİLİR

Türkiye Perakendeciler Federasyonu’nun Avrupa organizasyonuna öncülük eden Erkan Türkoğlu, Avrupa ülkelerinde büyük hipermarket zincirlerine rağmen küçük mearketlerin farklı ürün çeşitliliğiyle ayakta kaldıklarına dikkati çekti.

Türkiye’deki mahalli marketlerin, dev zincir marketlerle tamamına yakın aynı ürünleri müşterilerine sunduklarını belirten Türkoğlu, “Avrupa’da ise dev market zincirlerine rağmen etnik toplumlara hitabeden küçük marketler de ticari hayatın içinde kendilerine halâ yer bulabiliyorlar. Çünkü, Avrupa’da küçük marketlerde daha çok gurme diyebileceğimiz farklı, kendine has ürünler öne çıkarıyor. Hiper marketlere girmeyen farkli ülkelerden gelen bu ürünler satılılıyor. Farklı tadlar ve lezzetler tüketicinin beğenisine sunulduğu için küçük marketler hayatını sürdürüyor. Türkiye’de de büyük market zincirlerinin satmadığı yöresel veya orijinal ürünler tercih edilse belki bu tablo bugünkünden farklı olabilirdi” dedi.

Erkan Türkoğlu, Avrupa’nın değişik ülkelerindeki sektör deneyimlerini yerinde görmek ve tecrübeleri paylaşmak için Türkiye perakendecilerini beklediklerini kaydetti.

RECEP ERCAN: BİRLİKTELİKLERE BİZİM DE İHTİYACIMIZ VAR

Avrupalı Türk Markalar Birliği Genel Başkan Yardımcısı Recep Ercan da yaptığı açıklamada, Türkiye’deki geleneksel marketçiliğin karşılaştığı zorluklar ile Avrupa’daki gıda sektörünün sorunlarının farklılık gösterdiğinin altını çizdi.

Türkiye perakende sektöründe marketlerin, büyük zincir süpermarketlerle ciddi bir rekabet mücadelesi verdiklerini hatırlatan Ercan, “Perakende sektörü Türkiye’deki gibi Avrupa’da da organize olmak istiyor. Bunun için bazı adımların atılması bizlerden bekleniyor. Şu safhada öncelikli olarak her iki tarafından temaslarını daha da sıklaştırarak farklı birikim ve tecrübelerini paylaşmasının faydalı olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Avrupa’daki gıda sektörünün altyapı ve dayanışma alanlarında yetersiz kaldığına dikkat çeken Recep Ercan karşılıklı iletişim kanallarının açık tutulması gerektini belirterek şöyle konuştu:

“Türkiye ve Avrupa gıda sektörü tecrübelerini birleştirme ve karşılıklı faydalanma konusunda adımlar sıklaşmalı. Bunun için sektör temsilcilerinin Avrupa ziyaretleri gündemde. Artık dededen, babadan kalma yöntemlerle marketçilikle ve gıda sektöründe ayakta kalmak imkansız hale geldiği için avantajlar, altyapı farklılıkları ve güçlerin birleştirilmesinin her iki tarafa da faydalı olacağı kanaatindeyim.”

Güncelleme Tarihi: 02 Nisan 2020, 20:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner20