Alp Somyürek, “Kahvehanelerin 500 yıllık öyküsünü” kitaplaştırdı

İlki,1554 yılında İstanbul’da açılan kahvehanenin ardından geçen 5 asırda bütün dünyaya yayılan kahvehanelerin uygarlığa yaptıkları katkılar, Alp somyürek’in imzasıyla kitap oldu.

Alp Somyürek, “Kahvehanelerin 500 yıllık öyküsünü” kitaplaştırdı

Fransız ihtilalinden, Amerikan Devrimine, Londra ve New York borsalarının kuruluşundan köle ticaretine kadar Batı uygarlığına damgasını vuran olayların çıkış noktası kahvehanelerin öyküsü, Alp Somyürek’in yeni yayınlanan Damn Coffee! History Made in the Coffeehouse isimli İngilizce kitabında tarih meraklısı kahve severlerle buluşuyor.

20 yılı aşkın zamandır İngiltere’de yaşayan Arzum’un İngiltere distribütörü Alp Somyürek, tarih öğretmeni olan babasından miras kalan tutkusunu araştırmalar ve seyahatlerle harmanlayarak bir kitap haline getirdi.

Somyürek, kitabın yazım sürecinde İstanbul, Viyana, Venedik, Paris, Oxford, Londra, New York ve Boston gibi şehirlerde bulunan ve günümüze ulaşmayı başaran tarihi kahvehaneleri ziyaret etti, hikayelerini öğrendi.

Alp Somyürek, kitabını şöyle anlatıyor:

“Konuyu araştırdıkça kahvehanelerin bugün ulaştığımız medeniyet üzerindeki etkilerini şaşkınlık ve hayranlıkla öğrenme fırsatım oldu. Kahvehanelerden önce insanlar sadece dua etmek için kilise ve camilerde, ya da savaşmak için ordularda bir araya gelirmiş. Gerçek anlamda sosyalleşmeye, bilgi ve fikir paylaşmaya olanak sağlayan ortamlar yokmuş. İçecek anlamında batının tek zevki zenginler için şarap, fakirler içinse bira gibi alkollü içecekler olduğu için özellikle batı toplumlarında yediden yetmişe herkes adeta yarı sarhoş şekilde yaşarlarmış. 1554’te İstanbul’da açılan ilk kahvehane ve ardından gelen benzerleri önce Osmanlı topraklarında, ve sonra onu görüp kendilerine uyarlayan batı toplumlarında öylesine büyük bir etki yaratmış ki, bu mekanların aydınlanma çağına yaptıkları etkileri görmezlikten gelmek mümkün değil. İlk defa beyinlerini uyuşturan alkolün tam tersine onu uyandıran bir içecekle sosyal bir ortamda bir araya gelme şansı yakalayan Batılılar, aydınlanmadan kapitalizme, devrimlerden bilimsel buluşlara kadar son beşyüz yılımızı belirleyen pek çok gelişmenin ilhamını kahvehanelerde almışlar. Kitabımda bu süreçleri, bizzat ziyaret ettiğim kahvehanelerde çektiğim fotoğraflar ve ilginç anekdotlarla bir araya getirdim.”

“Damn Coffee! History Made in the Coffeehouse”, başta Amazon.co.uk olmak üzere ABD, Kanada, Almanya, Fransa, Hollanda, Avustralya ve Japonya gibi pek çok ülkede Amazon üzerinden ve e-kitap, paperback ve hardcover formatlarında satışta.

Güncelleme Tarihi: 13 Ağustos 2023, 11:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner20