Mobilyada, Avrupa koyu, Türkiye açık renk tasarım tercih ediyor

Türkiye’nin mobilya ihracatında, Irak, Suudi Arabistan, Libya, İsrail, Almanya, Katar, Birleşik Krallık, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa ve Birleşik Devletler başı çekiyor. Avrupa ve Afrikalılar koyu renk, Türkiye ise açık renk tasarımları tercih ediyor.

Mobilyada, Avrupa koyu, Türkiye açık renk tasarım tercih ediyor

MUSTAFA KÖKER

LONDRA

Mobilya sektörü Türkiye’nin ihracatta önemli ürünlerinden biri. Geçen yıl yurt dışına yapılan ihracat 2 milyar 757 milyar dolara ulaştı. Türk mobilya sektöründe ihracat son 10 yılda yüzde 140 büyüme gösterdi.

Türkiye'nin genel ihracatı önceki yıla göre yüzde 7,1 artarken, mobilya sektöründe bu oran yüzde 14 olarak gerçekleşti. Bu, sektörün ortalamanın iki katı yüksek performans gerçekleştirdiğini gösterdi.

Türkiye’nin mobilya ihracatında, Irak, Suudi Arabistan, Libya, İsrail, Almanya, Katar, Birleşik Krallık, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa ve Birleşik Devletler başı çekiyor.

AVRUPA ÜLKELERİ ZOR PAZAR

Avrupa ülkelerinde yerleşik geleneksel tercihler, Türkiye mobilya pazarının bu ülkelerde hızlı büyümesinin önünde en önemli engel olarak görülüyor. Avrupalıların mobilya tercihinde tasarım, renk ve marka tanınırlığı da önemli etkenlerden bazıları.

Avrupa ülkelerine ihraç edilen ve bu ülkelerde yer alan Türkiye markalarının ilk müşterilerini Türkler oluşturuyor.

İngiltere’nin başkenti Londra’da Bellona markasının temsilcisi olan işadamı Süleyman Hayırlı, İngilizler ve Avrupalılara Türkiye markalı ürün satmanın oldukça zor olduğuna dikkat çekiyor.

Türkiye’nin tanınmış mobilya ürünlerinin kalitesine rağmen, yerleşik gelenekler ve alışkanlıkları aşmakta zorlandıklarını belirten Hayırlı, “Bellona’nın müşteri portföyünü öncelikle bu ülkede yerleşik Türkler oluşturuyor. Somalililer de Türk mobilyasını tercih ediyor. Son yıllarda İranlı ve Arnavut müşterilerimiz de artmaya başladı. Ama İngiliz ve Avrupalılar, Türk mobilya markaları için hala girilmesi zor pazar olarak duruyor” dedi.

‘YANMAZ ÖZELLİK’ İNGİLTERE’NİN OLMAZSA OLMAZI

Avrupalı müşterilerin tercihinde kalite önemli olmakla birlikte, renk ve tasarım tercihleri ile alışkanlıkları değiştirmenin zorluğuna dikkat çeken Hayırlı, “İngiltere mobilya konusunda diğer Avrupa ülkelerine göre daha sıkı kuralları olan bir ülke. Avrupa Birliği standardı olmasına rağmen, Kıta Avrupasında çok dikkat edilmeyen yanmaz özellik kuralları İngiltere’de istisnasız uygulanıyor. Yanmaz kumaşlardan üretilmeyen mobilyaların ülkeye normal yollardan girişine izin verilmiyor. Belediyeler kullanılmasına müsade etmiyor. Sigortalar da yanmaz özelliği olmayan mobilyaları kapsamıyor. Ayrıca Türkiye’de tasarımlarda genellikle açık renkler tercih ediliyor. Avrupalı ve Afrikalı tüketiciler, siyah ve farklı renkler tercih ediyorlar. Türkiye’de bu tercihlere göre üretim yaptırmak zor oluyor. Bu nedenle de diğer toplumlar Türk markalarına mesafeli duruyor” diye konuştu.

ÇEKİLEN MARKALAR MÜŞTERİ GÜVENİNİ ZEDELİYOR

Süleyman Hayırlı, saygın bazı mobilya markalarının İngiltere’deki mağazalarını son zamanlarda kapatmasının Türkiye markalarına güvenirliğini de olumsuz etkilediğini kaydederek şöyle konuştu:

“Türkiye markaları yeterince tanınmamasına rağmen, tavsiye veya başka etkenlerle tercih edenler, kullandığı ürün mağazasının kapandığı görünce diğer Türk markalarına karşı da mesafeli durmaya başlıyor. Bellona olarak istikrarımızı koruyoruz ama başka markaların İngiltere mağazalarını kapatması dolaylı olarak bizleri de olumsuz etkiliyor.”

Güncelleme Tarihi: 22 Haziran 2019, 01:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner20