Türk iş insanı Turudi, İşverenlere ‘Doğru Elemanı’ Buluyor

İngiltere’de yerleşik iş insanı Zeynep Turudi, kurduğu Employin5.com uygulaması ile son yıllarda eleman bulma güçlüğü çeken firmaları, doğru elemanla buluşturuyor.

Türk iş insanı Turudi, İşverenlere ‘Doğru Elemanı’ Buluyor

İngiltere’nin tanınmış Türk girişimcilerinden Zeynep Turudi, Türkiye ve İngiltere’deki işverenlerin doğru elemanı çok hızlı bir şekilde bulabilmeleri için Employin5.com’u geliştirdi. Bu yılın ilk aylarında lansmanı yapılan siteye şu ana kadar 30 binden fazla iş başvurusunda bulunuldu. Her gün üç yüzden fazla yeni başvuru eklenmeye devam ediyor.

Son zamanlarda özellikle İngiltere’de büyük bir eleman açığı olduğu sürekli gündemde. İngiltere hükümeti bu sorunu çözmek için birtakım adımlar atıyor. Bu konuları ve bu fikrin gelişim amacını Zeynep Turudi’ye sorduk.

Employin5.com fikri nereden çıktı?

Bildiğiniz gibi yirmi beş yıldır ihracaat yapan bir firmanın kurucusu ve direktörüyüm.(Truede Ltd.-True Delight) Her sene iş dünyasının yöneticileriyle bir düzine toplantıya katılıyorum. Yıllardır herkesin en büyük sıkıntısı iyi elemanı hızlı bulamamak ve iyi elemana ulaşma süreçlerinin çok pahalı olması idi. Aslında pandemiden önce bu fikri kafamda kurgulamıştım ancak pandemi ve de Brexit’in de İngiltere’ye olan etkileri ile aklımdaki projeyi hayata geçirme konusunu hızlandırdım.

Projeyi bu şekilde hayata geçirmiş olduk.

İngiltere’de devlet istihdam açığını yurt dışından kapatmak için yeni vizeler çıkartıyor. Bununla ilgili başka gelişmeler var mı?

Evet, yakın zamanda İngiltere hükümeti Scale-up Worker vizesini yürürlüğe aldı. Bununla orta ölçekli işletmelerin istihdam açığını kapatmayı hedefliyor. Ancak İngiltere’deki hükümet değişimleri ve ülkedeki istikrarsız durum sanırım bu vize süreçlerine de yansıdı. Vize için sponsorluk başvuruları yavaş kaldı.

Ancak bununla beraber son bir yıl içerisinde iki ayrı vizede kolaylık yaptılar. Birincisi Skilled Worker vizesi. Bu vizede eleman talep eden firmaların ve sektörlerin adedini artırdılar. İkincisi de lisans, yüksek lisans vizelerine, okul bitiminden sonra iki yıllık ek çalışma vizesi imkânı koydular. Tabi bu vize geçici bir çalışma vizesi gibi olsa da aslında kalıcı iş bulmak için yeterli zaman oluşturma hedefine yönelikti.

Bu iki vizeyle de İngiltere, yurt dışından büyük ve nitelikli eleman göçünü kendi ülkesine almayı hedefliyor.

Peki Employin5.com bu noktada ne işe yarıyor? Tam olarak rolü nedir?

Aslında çok fazla İnsan kaynakları sitesi var. Rakibimiz çok yani. Ancak biz Employin5.com’u rakiplerimizin zayıf olduğu ve büyük bir açık olduğunu düşündüğüm bir yere konumlandırıyoruz.

Employin5.com’da iş ilanı bulunmuyor. İş arayanlara detaylı bir profil oluşturma imkânı tanıyoruz. Böylelikle iş arayanlar, işverenlere kendilerini daha iyi gösterebiliyorlar. İş verenler de siteye gelip oluşturduğumuz filtreleme sistemimizle çok hızlı bir şekilde bulabiliyorlar.

Dolayısıyla, iş arayanlar için “iş aramayın, iş veren sizi bulsun!” diyoruz. İş verenler için de “Doğru iş arayan adayı 5 dakika içerisinde bu platforma bulabilirsin” diyoruz.

Tam da onu soracaktım. Employin5.com’daki ‘5’in anlamını soracaktım? Doğru mu anladım?

Evet, iş verenlerin doğru elemanı daha açıkçası, doğru adayı 5 dakika içerisinde kolaylıkla bulmasını sağlamak istiyoruz. Amacımız bu. Güzel bir filtreleme ve yapay zeka ile bunu başarabildiğimizi görüyoruz.

Peki şu ana kadar kaç kişi sizinle iş buldu?

Açıkçası biz onu göremiyoruz. Çünkü biz iş verenle iş arayan kişinin aralarındaki sözleşmeyi göremiyoruz. Biz sadece onların buluşmalarına yardımcı oluyoruz. İş bulanlar ya da iş verenler ancak bize ulaşıp haber verirlerse biz bilebiliriz. Değilse bilmemiz imkânsız.

Tabi sistem çok daha yeni. Her gün üç yüz civarı yeni iş arama başvurusu alıyoruz ve her geçen gün bu rakam artıyor. İş verenlerin sayısı da arttıkça iş bulma hızları da artacaktır.

Employin5.com sadece yurt dışına mı hitap ediyor? İngiltere’den iş arayanlara faydası olur mu?

Tabi, İngiltere’den iş arayan ve işverenlere de faydası olur. Bizim için lokasyon önemli değil. Dünyanın her yerinden başvurular geliyor. İngiltere’ye gelmiş, çalışma izni olan herkes bu sistem üzerinde profil oluşturup iş verenlerin kendisini bulmasını sağlayabilir.

Şu an İngiltere’de iş arayan çok fazla nitelikli Türk insanımızın da olduğunu biliyoruz. Onlarda burada profil oluşturup iş verenlerin kendilerini bulmalarına imkân sağlayabilirler.

İş verenler cephesinden bakarsak, onların bir kayıt süreci, ödeyecekleri ücret vesaire var mı?

Bizim gelir modelimiz tamamen iş verenler ve insan kaynakları firmalarından alınacak aylık üyelik ücreti üzerine kurulmuş durumda. Ancak tabi ki çok daha yeni bir firmayız, bu sebeple iş verenlerimize 14 günden başlayarak belli sürelerde ücretsiz krediler tanımlıyoruz. Onlar da sistemi böylelikle tanıma fırsatı buluyorlar.

İş verenler için de profil sayfamız var ancak çok daha basit ve sade. Çok kolaylıkla hesaplarını açıp eleman adaylarını aramaya başlayabiliyorlar.

Zeynep Turudi Kimdir?

İngiltere’de yaşayan gurbetçi bir ailenin çocuğu olarak bir yaşından beri İngiltere’de yaşayan Zeynep Turudi, öğrencilik yıllarından başlayarak ailesinin işlettiği resturant’da iş hayatına atıldı. Üniversite yıllarında ise İngiltere’nin en büyük mağazalarından birisinde yönetici olarak çalıştı. Evlenip anne olduktan sonra oğluya daha fazla ilgilebilmek için evden çalışabileceği bir iş kurmaya karar verdi. Evinin garajında başlayan bu serüven bugün dünyaca tanınan lokum markası ‘Truede’ye kadar uzandı. Lokumlarını 30 ülkeye ihraç eden Zeynep Turudi, ürünlerini dünyanın en büyük mağazalar zincirlerinde ve binlerce farklı noktada tüketicilerle buluşturuyor.

İş hayatında oldukça aktif görevler üstenen Zeynep Turudi, İngiltere’de bir çok ulusal ve uluslararası ödülün sahibi. 2011’de eski ABD Başkanı Barack Obama’nın başlattığı 33 ülkeden en iyi girişimcilerin seçildiği programda İngiltere’yi Zeynep Turudi temsil etti. İngiltere’nin en büyük iş insanları kulübü olan IOD (The Institute of Directors) da Orta İngiltere’de üst komitede görev alan Zeynep Turudi ayrıca Avrupalı Türk Markalar Birliği başkan yardımcısı ve TBEA (Turkish-British Entrepreneur Assosiation) kurucu başkanı.

Yatırımcı şapkası da bulunan Zeynep Turudi, uluslararası eğitim alanında hizmet veren StudyACourse.com’un yatırımcı ortağı. Şimdilerde de Employin5.com’u hayata geçirdi ve onu geliştiriyor.

Employin5.com’a Ücretsiz Üye Olmak İçin: www.employin5.com

Not: Eğer işverenseniz hesabınız onaylandıktan sonra “eurovizyon” referans koduyla 100 kredi hesabınıza ücretsiz tanımlanıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner20