Turizm yatırımcıları 16 Mayıs’ta İstanbul’da buluşacak

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oya Narin, Turizm Yatırım Forumu kapsamında, uluslararası yatırımcı, otel markası, işletmeci, Türkiye’nin gelişen turizm potansiyeline yatırım yapmak isteyen finans kurumu, banka ve fon temsilcilerini bir araya getirerek, turizm ve otelcilikte yeni yatırım fırsatlarını değerlendirmeyi ve Türkiye’yi üst düzey bir yatırım destinasyonu olarak tanıtmayı amaçladıklarını bildirdi.

Turizm yatırımcıları 16 Mayıs’ta İstanbul’da buluşacak

İSTANBUL - Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Yönetim Kurulu Başkanı Oya Narin, 16 Mayıs Pazartesi günü İstanbul’da gerçekleştirilecek Turizm Yatırım Forumuna ilişkin, “Uluslararası yatırımcı, otel markası, işletmeci, Türkiye’nin gelişen turizm potansiyeline yatırım yapmak isteyen finans kurumu, banka ve fon temsilcilerini bir araya getirerek, turizm ve otelcilikte yeni yatırım fırsatlarını değerlendirmeyi ve Türkiye’yi üst düzey bir yatırım destinasyonu olarak tanıtmayı amaçlıyoruz.” dedi.

Narin, TTYD tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Turizm Yatırım Forumu’na (Tourism Investment Forum-TIF) ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, 30 yılı aşkın süredir sektörün önemli derneklerinden biri olarak hizmet verdiklerini belirtti.

Bu derneğin üyelerinin yaptığı yatırımların 60 milyar dolarlık tutar oluşturduğunu ve 200 bine yakın yatak kapasitelerinin bulunduğunu ifade eden Narin, uçak firmaları, marinalar ve limanlar, bunun yanı sıra Galataport, tersane gibi büyük turizm kompleks yatırımlarının, dernek üyelerinin bünyesinde olduğunu söyledi.

Narin, 16 Mayıs Pazartesi günü İstanbul Mandarin Oriental Bosphorus Otel’de TIF 2022’yi gerçekleştireceklerini bildirerek, şunları kaydetti:

“Burada nitelikli yatırımları, yatırımcılarla paylaşmayı da amaçlıyoruz. Forum kapsamında, uluslararası yatırımcı, otel markası, işletmeci, Türkiye’nin gelişen turizm potansiyeline yatırım yapmak isteyen finans kurumu, banka ve fon temsilcilerini bir araya getirerek, turizm ve otelcilikte yeni yatırım fırsatlarını değerlendirmeyi ve Türkiye’yi üst düzey bir yatırım destinasyonu olarak tanıtmayı amaçlıyoruz.”

Türkiye’nin turizmde önemli bir destinasyon olduğunu, yurt dışından yoğun ilgi bulunduğunu anlatan Narin, “Salgın sürecinin turizm sektörüne yük getirdiği bir gerçek. Mevcut yatırımcılar temkinli davranabilir, uluslararası yatırımcılardan yoğun bir talep görüyoruz.” diye konuştu.

- “İstanbul bundan sonra güney destinasyonu gibi tatil destinasyonu olmalı”

Oya Narin, İstanbul’un Paris, Tokyo ve New York ile yarışabilecek potansiyelde olduğunu aktararak, “İstanbul’un deniz turizmine öncelik vermesi lazım. İstanbul bundan sonra güney destinasyonu gibi tatil destinasyonu olmalı. Marmara Denizi'ni kucaklayan yatırımlar yapıldıkça uzun süreli kalışlar olacaktır.” dedi.

Salgın süreci nedeniyle insan kaynağının sektörden biraz koptuğunu ifade eden Narin, sektöre insan kaynağı dönüşünü sağlamak için birtakım desteklere ihtiyacın olduğunu söyledi.

Narin, yatırım teşvikleri ve renovasyonların yeniden ele alınması konusunun da önemine işaret ederek, “Yenileme ve modernizasyonda birinci bölgedeyiz ve desteklerden yararlanamıyoruz. Bunun yeniden değerlendirilmesi çok önemli. Türkiye genelindeki 1 milyon 800 bin yatağın etap halinde yenilenmesi sektörün yeniden şaha kalkması için katkı sunacaktır.” diye konuştu.

Oya Narin, bu yıl Türkiye’nin turizm için 30 milyar dolar gelir, 34 milyon ziyaretçi öngörüsünün bulunduğunu bildirdi.

- “Türkiye’ye ilgi büyük”

TTYD Yönetim Kurulu Üyesi Ayla Heyfegil ise turizmin tüm dünyada ciddi bir şekilde başladığını belirterek, “Avrupa’nın bütün şehirlerinde ve Akdeniz çanağında turizm yatırımları devam ediyor. Türkiye’ye de çok ciddi bir ilgi olduğunu görüyoruz. Tüm dünyada, salgından sonra turizmin kaldığı yerden devam etmesi için 2-3 yıla ihtiyaç olacak ama sonrasında o noktadan ileriye gidecek. Türkiye’ye ilgi büyük, dünyada turizm tekrar masada ve hareketli bir halde, yatırımlar büyüyerek devam edecek. Bu nedenle 16 Mayıs’ta foruma gelecek yabancı marka ve yabancı yatırımcılarla birlikte Türkiye adına iyi bir resim çekebileceğiz.” diye konuştu.

Turizmde kritik tüm markaların TIF 2022’de olacağını vurgulayan Heyfegil, Türk yatırımcılarının esnekliği ve yatırımlarını sahiplenmesinden dolayı hızlı dönüşler alabildiğini söyledi.

- “Yatırımcı bir kar, fırsat görüyorsa oraya mutlaka geliyor”

TTYD Yönetim Kurulu Üyesi Ferzan Çelikkanat da Türkiye’nin çok ciddi yatırım potansiyelinin olduğunu vurgulayarak, Türkiye’deki turizm çeşitliğine yönelik fırsatları anlattı.

Türk yatırımcısının giderlerini doğru kontrol etmeyi öğrendiğini aktaran Çelikkanat, “Yatırımcı bir kar, fırsat görüyorsa oraya mutlaka geliyor. Risklerden ve çeşitlilikten de fırsatlar yaratılabilir.” dedi.

Bir gazetecinin, otel yatırımlarının geri dönüşüne ilişkin sorusu üzerine Çelikkanat, arsa hariç şehir içi otellerinin yatırım geri dönüşünün 8-10 yıl civarında olduğunu bildirdi.

Bu arada, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve TTYD’nin üyesi bulunduğu Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi'nin (WTTC) stratejik ortaklığında gerçekleştirilecek TIF 2022, 16 Mayıs Pazartesi günü İstanbul Mandarin Oriental Bosphorus Otel’de yapılacak. Forum kapsamında, 27 panelde 80’i aşkın konuşmacı, ulusal ve uluslararası yatırımcılarla bir araya gelecek.

(AA)

Güncelleme Tarihi: 12 Mayıs 2022, 03:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner20