Maaşlar ekonomik kriz öncesi seviyelere döndü

İngiltere'de Aralık ayına kadar geçen üç ay¬lık dönemde, maaşlar yıllık olarak yüzde 3,2 oranında artış gösterdi.

Maaşlar ekonomik kriz öncesi seviyelere döndü

LONDRA - İngiltere’de enflasyon, ocak ayında son altı aydır görülen en yüksek seviyelere yükselmiş olsa da bu durum, maaşlardaki artış ne­deniyle bastırıldı.

Resmi verilere göre, aralık ayına kadar geçen üç aylık dö­nemde ortalama haftalık maaşlar enflasyona göre hesaplandığında 512 sterline çıktı ve Mart 2008 tari­hinden bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı.

Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) ta­rafından yayınlanan veriler, maaş­ların ekonomik kriz döneminden önceki seviyelere dönmesinin ya­nında, çalışan insan sayısının da artmaya devam ettiğini gösteriyor.

Aralık ayına kadar geçen üç ay­lık dönemde, maaşlar yıllık olarak yüzde 3,2 oranında artış gösterdi.

İstihdamdaki artış ise 180 bin olarak görüldü. Böylelikle, 32,93 milyona ulaşan istihdam bir re­kora daha imza attı ve işsiz insan sayısı da 1,29 milyonda kaldı.

Ulusal İstatistik Ofisi verileri, çalışan kadın sayısının yeniden arttığını da gösteriyor. Verilere göre çalışan kadın sayısı aralık ayına kadar geçen üç aylık dö­nemde 150 bin arttı ve 15,61 mil­yona ulaşarak rekor kırdı.

Enflasyon oranının ise ocak ayında petrol ve ev fiyatlarındaki artışla birlikte yüzde 1,8’e ulaştığı görüldü. Enflasyon oranı aralık ayında yüzde 1,3 seviyesindeydi.

Enflasyon oranı son altı ayda görülen en yüksek seviyeye çık­mış olsa da hala İngiltere Merkez Bankası’nın yüzde 2’lik hedefinin altında.

Buna rağmen, bazı analiz uz­manları son verilerin, İngiltere Merkez Bankası’nın faiz kararla­rına çok fazla etki etmeyebilece­ğini söylüyor.

ONS’den Mike Hardie, ko­nuyla ilgili şu açıklamalarda bu­lundu: “Enflasyondaki artış büyük oranda yükselen petrol fiyatları ve uçak bileti fiyatlarındaki dü­şüşün geçen yıla göre daha az olmasından kaynaklanıyor. Buna ek olarak, gaz ve elektrik fiyatları bu ay değişmedi fakat, geçen yılın bu zamanlarında tavan fiyat uy­gulaması nedeniyle düşüş gös­termişti.”

ONS’den Myrto Miltiadou ise maaşlarla ilgili şu açıklamaları yaptı: “Reel anlamda, maaşlar so­nunda 2008’in başlarında görülen seviyelere ulaşmış durumda ama primler de hesaba katıldığında or­taya çıkan maaşlar hala gerileme öncesindeki zirve seviyesinin al­tında.

“İstihdam yukarı yönlü eğili­mini devam ettiriyor ve istihdam oranı bir kez daha rekor kırdı. Ge­çen yılda özellikle çalışan kadın sayısında güçlü bir artış görüldü.”

İstihdam Bakanı Mims Davies’in konuyla ilgili açıklamalarıysa şu şekilde: “AB’nin dışında bağımsız bir ulus olarak yeni bir döneme başladık ve bu başlangıcı rekor kıran iş piyasasıyla ve artan ticari güvenle yaptık.

“Maaşlar hala enflasyonun ol­dukça ilerisinde ve önümüzdeki on yıllık yenilenme döneminde Birleşik Krallık işçileri paralarının daha da ileriye gitmesini bekle­yebilir.”

Buna rağmen, Institute of Di­rectors tarafından yapılan uyarı­larda, “Birleşik Krallık’taki iş piya­sası geçen yılı iyi bir formda bi­tirdi ama 2020 yılı işverenler için daha zorlu geçebilir” ifadelerine yer verildi.

Güncelleme Tarihi: 11 Mart 2020, 14:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner20