Anadolu'daki yatırımcıların teknoloji girişimlerine ilgisi artıyor

- 500 Istanbul Kurucu Ortağı Enis Hulli: - "Türkiye'de son 10 yılda büyük girişimcilik başarıları yaşandı, ancak son 2 yılda bu başarıların sıklaşması bu alana ilgiyi daha da artırdı. Bu şirketlerin uluslararası başarılar elde etmesi hem yurt içi hem yurt dışı fonları iştahlandırdı" - "5 yıl önce tamamen İstanbul etrafında fonlar ve fon yatırımcıları bulunurken, bugün her ilde büyük bir yatırımcı potansiyeli mevcut. İstanbul, Ankara ve İzmir dışında, Denizli, Uşak, Aydın, Manisa, Bursa, Kayseri ve Tekirdağ'dan yatırımcılarımız bulunuyor"

Anadolu'daki yatırımcıların teknoloji girişimlerine ilgisi artıyor

İSTANBUL (AA) - TOLGA YANIK - Girişim sermayesi yatırım fonu 500 Istanbul'un Kurucu Ortağı Enis Hulli, 5 yıl önce tamamen İstanbul etrafında fonlar ve fon yatırımcıları bulunurken, bugün her ilde büyük bir yatırımcı potansiyelinin olduğunu belirterek, "İstanbul, Ankara ve İzmir dışında, Denizli, Uşak, Aydın, Manisa, Bursa, Kayseri ve Tekirdağ'dan yatırımcılarımız bulunuyor." dedi.

Hulli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 500 Istanbul'un teknoloji ihraç etme ve erken aşama girişimlere yatırım yapmak hedefiyle kurulmuş bir girişim sermayesi yatırım fonu olduğunu belirterek, 2016 yılında kurdukları ilk fonları ile 40 girişime yatırım yaptıklarını ve yakın zamanda da 50 milyon avro hacmi bulunan 2. fonu ayağa kaldırdıklarını söyledi.

İlk fonlarında yer alan girişimlerin çoğunun, kendilerinden sonra toplamda 850 milyon doların üzerinde yatırım aldığını anlatan Hulli, "Yatırım yaptığımız 40 girişimin 34'ünün yurt dışı fonlardan devam yatırım alması, özellikle uluslararası piyasalarda büyümeleri açısından epey katkıda bulundu. Bu 40 girişimin 2 tanesi ise 'unicorn' dediğimiz milyar dolar üzeri şirket değerine ulaştı. Ayrıca, 5 şirketimiz 100 milyon dolar değeri aşarken, diğer 10 şirketimiz de o aşamaya gelmek için çalışmalarını sürdürüyor." diye konuştu.


- "Türkiye'de son 10 yılda büyük girişimcilik başarıları yaşandı"


Türkiye'nin yıllık 50 binin üzerinde mühendis mezunu vererek bu alanda Avrupa'da 2. sırada yer aldığına dikkati çeken Hulli, "Yazılımcı havuzunun yıllık yüzde 16,5'lik büyümesi Türkiye'yi büyüme hızı bakımından Avrupa'da lider konuma yükseltiyor. Bu büyük potansiyel de gerek Türkiye'de kurulan gerek yurt dışında kurulan ama teknolojisini Türkiye'de geliştiren şirketlerin yaşadığı başarılarla kendini gösteriyor." dedi.

Hulli, oluşturulan büyük şirketler ve teknoloji alanındaki satın alımlarda Türkiye'nin Avrupa'da zirveye oynadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu başarının devam edeceğini, Türkiye'nin önümüzdeki 10 yıl boyunca her yıl en azından 1 tane yeni milyar dolar üzeri değerlemeli şirket çıkaracağını ve daha fazla Türk şirketinin özellikle ABD pazarında borsaya açılacağını düşünüyorum. 500 Istanbul olarak toplam portföy ciromuz 300 milyon dolar üzerindeyken, yarattığımız istihdam ise yaklaşık 3.000 düzeyinde. Burada öne çıkan girişimler olarak Carbon Health, BillionToOne, Insider, Firefly, StructionSite ve Plum'ı söyleyebilirim. Yatırım yaptığımız girişimlerdeki ana amacımız, onları ülkemizin değer zincirinden çıkararak uluslararası ekosistemin bir parçası haline getirmek.

Türkiye'de son 10 yılda büyük girişimcilik başarıları yaşandı ancak son 2 yılda bu başarıların sıklaşması bu alana ilgiyi daha da artırdı. Bizim gibi fonların, Türkiye'deki girişimcilerden yaptıkları geri dönüşler ve bu şirketlerin uluslararası başarılar elde etmesi hem yurt içi hem yurt dışı fonları iştahlandırdı. Bunun bir sonucu olarak, 2010-2020 yılları arasında çok büyüme göstermeyen toplam yatırım hacmimiz, 2021 yılında 10 kattan fazla arttı."


- "Girişimciliğin Anadolu’ya yayılması büyük önem arz ediyor"


Girişimcilik ekosisteminin kalbinin İstanbul ve Ankara’da attığını aktaran Hulli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçen 5 yılda incelediğimiz 5 binin üzerinde Türkiye'deki girişime baktığımızda da yaklaşık 500 tanesinin Ankara'da, geri kalanların ise neredeyse tümünün İstanbul'da olduğunu görüyoruz. İzmir'in ise son 3 yılda büyük bir atılım yaptığını söyleyebilirim. Yatırımcılar tarafında ise büyük bir değişim yaşandığını düşünüyorum. 5 yıl önce tamamen İstanbul etrafında fonlar ve fon yatırımcıları bulunurken, bugün her ilde büyük bir yatırımcı potansiyeli mevcut. İkinci fonumuzda şu anda 75'in üzerinde yatırımcı yer alıyor. Fonumuzun büyük bir kısmını ise eski girişimcilerden ve aile ofislerinden aldık. Bunlara bakacak olursak, İstanbul, Ankara ve İzmir dışında, Denizli, Uşak, Aydın, Manisa, Bursa, Kayseri ve Tekirdağ'dan yatırımcılarımız bulunuyor."

Hulli, "Türkiye'nin dört bir yanından bu kadar yatırımcı ilgisi, 54 ilde kurulmuş 100’e yakın teknokent ile birleşince, girişimcilik başarılarının da benzer şekilde yayılacağını düşünüyorum. Fonumuza farklı şehirlerden gelen her yatırımcı, o şehirde girişimcilik konusunda etkin rol oynamamız için bize bir kapı açıyor. Bu kapsamda, farklı şehirlerdeki üniversiteler, melek yatırım ağları ve ticaret odaları ile girişimciler ve yatırımcılar odaklı etkinlikler düzenliyoruz. Girişimciliğin Anadolu’ya yayılması, ülkemizin girişimcilik potansiyelini bir sonraki seviyeye taşıması için büyük önem arz ediyor." diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner20