İş İnsanı Şahin, İngiltere’de Gıda ve Züccaciye Alanında Büyüyor

İş İnsanı Şahin, İngiltere’de  Gıda ve Züccaciye Alanında Büyüyor

MUSTAFA KÖKER

LONDRA

Uzun yıllar Finlandiya’da restorant sektöründe yatırım yapan iş insanı İdris Şahin, tecrübe ve birikimini Türkiye’nin seçkin ürünleriyle Birleşik Krallık’a taşıdı.

Üç yıl önce paket yemek servisi veren restorant ile İngiltere’de ilk yatırımını gerçekleştiren İdris Şahin, Evim Pound Plus girişimi ile züccaciye alanındaki boşluğu değerlendirip, Türkiye’nin ihracatına ciddi katkıda bulunuyor.

Londra’nın Enfield bölgesinde hizmet veren Evim Pound Plus, züccaciye ürünleri alanında ev ve işyerlerinin her türlü ihtiyacını karşılıyor.

Züccaciye mağazasını, Türkiye ürünleriyle geliştiren Şahin, 20 yıllık Finlandiya tecrübesi sonrasında, yatırımcılar için hala fırsatlar ülkesi olması sebebiyle İngiltere’yi tercih ettiğini belirtiyor.

20 YILDA 40 İŞYERİ ALIM SATIMI GERÇEKLEŞTİRDİ

Finlandiya’da 21 sene kaldığını ve 20 yılının işletmecilikle geçtiğini hatırlatan İdris Şahin, çok sert geçen iklimi ile ticari hayata getirdiği kısıtlamalar nedeniyle bu ülkeyi terk ettiğinin altını çiziyor.

Finlandiya’da kaldığı sürede, yemek sektöründe faaliyet gösterdiğini kaydeden Şahin, “Finlandiya’da 20 yıl boyunca yaklaşık 40 restaurant alım satımı gerçekleştirdim. Finlandiya ticari olarak kısıtlamaları olan bir ülke. Bana göre gizli bir sosyalizm uygulanıyor. Bu nedenle ekonomik olarak fazla yol katedemedik. Devlet çok sıkı tutuyor, vergiler çok ağır. Nüfusun az olmasından dolayı da çok geniş bir ticaret hacmine ulaşamıyorsunuz. Dolayısıyla yatırımcı olarak çok fazla yol katedemiyorsunuz” şeklinde konuşuyor.

İNGİLTERE HALÂ FIRSATLAR ÜLKESİ

İngiltere’ye tercih etmesinde, İngilizce konuşulmasının yanısıra, bu ülkede halȃ ticari fırsatların daha geniş olmasının etkili olduğunun altını çizen Şahin girişimleri ile ilgili olarak şöyle konuştu:

“Londra’da ilk olarak, züccaciye ve ev ihtiyaçlarına yönelik mağaza olan ‘Pound+ Shop’ ile başladık. Asıl hedefimiz restorant sektörüydü ama istediğimiz gibi bir yer bulamamıştık. Bir tavsiye üzerine bu alana girdik. Enfield bölgesinde de böyle bir ihtiyaç olduğunu farkettik. Pound+ Shoptan sonra paket servis hizmeti veren bir restaurant ve ardından da Palmers Green bölgesinde pastane satın aldık. (The Olive Cafe & Bakery) Asıl mesleğimiz restorant ve pastane üzerine olduğu için o alanda yoğunlaşıyoruz. Bu sektörde daha da büyümeyi düşünüyoruz. Yine başka bir bölgede aynı tarz bir başka işyerimiz yeni yıldan itibaren hizmet vermeye başlayacak.”

ZÜCCACİYE ÜRÜNLERİ TÜRKİYE’DEN İTHAL

Züccaciye alanında ürünlerin çoğunluğunu Türkiye’den ithal ettiklerini, Pound Plus'ın, diğer ürünlerin ise farklı ülkelerden tedarik edildiğini anlatan Şahin, “Züccaciye ürünlerimizi Türkiye’den getirdiğimiz için ciddi bir ithalat gerçekleştiriyoruz. Özellikle Brexit sonrası nakliye ücretlerinde ciddi bir artış ve sıkıntıları yaşanmasına rağmen son dönemde bu ürün çeşitlerimizi geliştirerek ithalatımızı sürekli artırıyoruz. Türk Lirasının yabancı paralar karşısındaki değer kaybının bizim ürün tedariğinde çok etkisi olmuyor. Çünkü aldığımız ürünlerin bir çoğunun hammaddesi başka ülkelerden temin edildiği için maliyetler yabancı para birimlerine göre düzenleniyor ve bize fiyatlar açısından çok faydası olmuyor” diyor.

TÜRKİYE BUNU FIRSATA ÇEVİREBİLİR

Türkiye’nin üretim ve insan gücü açısından avantajlı bir ülke olduğuna dikkat çeken iş insanı Şahin, “Hammaddesi Türkiye’de olan ürünler temin etmek şu an bizim gibi ithalatçı firmaların avantajına. Eğer Türkiye yerli hammaddelerden üretilen ürünlere yoğunlaşırsa mevcut durumu fırsata çevirebilir ve Çin veya Polonya’nın yerini kapabilir. Çünkü bizim insanımız çalışkan. Aksi halde hammadesi yurt dışından temin edilen ürünlerin ihracatının Türkiye’ye fazla bir katma değeri olmuyor” diyerek “yerli ürün, yerli üretim, yerli işgücü” vurgusu yapıyor.

BİLİNEN MARKALAR GELECEK PLANINDA

İdris Şahin, Türkiye’nin seçkin markalarının Birleşik Krallık distribütörlüklerini almayı düşündüklerini ancak virüs salgını nedeniyle bu planlarını ileriye ertelediklerini ifade ederek, mevcut ürün çeşitlerini artırarak Türkiye’nin ihracatına katkıyı sürdüreceklerinin altını çiziyor.

LONDRA’DA YENİ BİR PASTANE DAHA

İdris Şahin uzmanlık alanları olan restorant ve gıda sektöründe yatırımlarını geliştirerek devam ettireceklerini kayderek, Paket Servis veren restorant ve pastane sonrasında yeni bir pastanenin de yine Kuzey Londra’da yeni yıldan itibaren hizmet vermeye başlacağını sözlerine ekledi.

ADRES:

Evim Enfield Pound Plus

254-256 Hertford Road,

Enfield, EN3 5BL

Tel: +44 7340 575041

Instagram: Evimpoundplus

Güncelleme Tarihi: 19 Aralık 2021, 00:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner20