İngiltere’nin Hedefi, Türkiye İle Daha İddialı Ticaret Zemini Oluşturmak

Birleşik Krallık Ticaret Bakanı Liz Truss, iki ülke arasındaki ticaret potansiyelinin daha da güvenli bir şekilde artırılmasının amaçlandığını söyledi.

İngiltere’nin Hedefi, Türkiye İle Daha İddialı Ticaret Zemini Oluşturmak

LONDRA - Türkiye ve Birleşik Krallık arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA), yakın gelecekte daha iddialı bir ticaret ilişkisinin zeminini oluşturmasının hedeflendiği belirtildi.

İngiliz hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, Birleşik Krallık ve Türkiye arasında gümrüksüz ticareti teminat altına alan STA'nın imzalandığı hatırlatılarak, STA'nın, iki ülke arasında 2019 yılı itibarıyla 18,6 milyar sterlinlik ticari ilişkiyi destekleyeceği kaydedildi.

Açıklamada, Türkiye ve Birleşik Krallık'ın, ticaret anlaşması konusunda uzlaşmasının İngiltere'nin otomotiv, imalat ve çelik sektörü için büyük bir kazanım olduğu vurgulanarak, "Anlaşma ayrıca, yakın gelecekte Birleşik Krallık ve Türkiye arasında daha iddialı bir ticaret ilişkisinin zeminini oluşturacaktır." denildi.

Açıklamada, taraflar arasındaki STA'nın, İngiltere'nin Uluslararası Ticaret Bakanı Liz Truss ve Türkiye'nin Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından imzalandığı hatırlatıldı.

Açıklamada, "Her iki ülke de ayrıca, gelecekte daha iddialı bir STA için çalışılması konusunda kararlıdır." ifadesi kullanıldı.

"OTOMOBİL ÜRETİCİLERİ İÇİN HAYATİ ÖNEMDE OLAN TEDARİK ZİNCİRLERİ KORUNACAK"

İngiliz hükümetinin açıklamasında, STA kapsamında, İngiltere'den Türkiye'ye geçen yıl 1 milyar sterlinin üzerinde ihracat gerçekleştiren ve 575 milyon sterlin demir ve çelik ihraç eden İngiliz şirketlerinin tercihli ticaret şartlarının da garanti altına alınmış olacağı kaydedildi.

Anlaşmayla birlikte İngiltere'nin Türkiye'den ithal ettiği bulaşık makinesi ve televizyon gibi ürünler için sıfır gümrük uygulanacağı bildirilen açıklamada, İngiltere'nin, ticareti Dünya Ticaret Örgütü kurallarına uygun yapmış olması halinde bu ürünlere sırasıyla yüzde 2 ve yüzde 4 seviyesinde gümrük tarifesi uygulanmak zorunda kalınacağı belirtildi.

Açıklamada, iki ülke arasında, Ford gibi İngiltere'de 7 bin 500 kişiyi istihdam eden otomobil üreticileri için hayati önemde olan tedarik zincirlerinin korunacağı da kaydedildi.

"YAKIN GELECEKTE TÜRKİYE İLE YENİ VE DAHA İDDİALI BİR ANLAŞMANIN SAĞLANMASINI KOLAYLAŞTIRACAK"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Birleşik Krallık Uluslararası Ticaret Bakanı Liz Truss, "Bugün yaptığımız anlaşma, 18 milyar sterlinin üzerinde bir ticareti kapsıyor. İşletmelere ve imalat, otomotiv ve çelik sektörlerindeki binlerce istihdama hayati bir güvence sağlıyor. Bu (anlaşma), yakın gelecekte Türkiye ile yeni ve daha iddialı bir anlaşmanın sağlanmasını kolaylaştıracaktır." ifadelerini kullandı.

Ford Europe Başkanı Stuart Rowley de Ford'un, Birleşik Krallık ve Türkiye arasında bugün imzalanan ticaret anlaşmasını memnuniyetle karşıladığını aktararak, "Anlaşmanın tamamlanma hızı her iki ülke için ekonomik refahın öneminin altını çizmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

TİCARET BAKANI LİZ TRUSS’IN DEĞERLENDİRMESİ

Birleşik Krallık Uluslararası Ticaret Bakanı Liz Truss, Türkiye ve Birleşik Krallık arasında serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasıyla iki ülke arasındaki iş birliğinde yeni bir sayfanın açıldığını söyledi.

Serbest ticaret anlaşmasını imzaladıkları için çok büyük memnuniyet duyduğunu belirten Bakan Truss, “Bugün Türkiye ile Birleşik Krallık dünyanın karşılaştığı zorlu koşullar karşısında bir araya gelmektedir.” İfadesini kullandı.

Bakan Truss, iki ülke arasındaki ticaret potansiyelinin daha da güvenli bir şekilde artırılmasının amaçlandığını söyledi.

Truss, “Biz özellikle hizmetleri de kapsayacak çok daha iddialı genişletilmiş bir anlaşma yolunda hazırlık yapıyoruz. Bu anlamda hem ürünlerden, araçlardan, diğer sektörlere kadar iki ticaret ülkesi olarak çok daha hızlı bir şekilde hizmetler alanında da, teknoloji ticaretinde de büyük ivmeler kazabileceğimize inanıyorum.” yorumunu yaptı.

Özellikle finans ve biyoteknoloji alanında birçok şeyi gerçekleştirilebileceğine inandığını belirten Bakan Truss, “İlişkilerimizin potansiyeli, özellikle de gelecekte Türkiye’nin dinamizmi göz önünde bulundurulduğunda, Birleşik Krallık'ın global anlamda bir hizmet sağlayıcısı olduğu düşünüldüğünde çok da önemli olacaktır. Bu bağlamda malların ticareti açısından, hem demir çelik hem de otomotiv alanında, hem de tedarik zincirlerinin geliştirilmesi anlamında önem arz etmektedir.” dedi.

Birleşik Krallık tüketicileri için Türkiye’de üretilmiş olan beyaz eşyalar da dahil, kaliteli ürünleri almalarının mümkün olacağının altını çizen Bakan Truss, “Bunun dışında tarım ürünlerinde de tüketicilerin düzgün fiyatlar ile düzgün ürünleri alması konusunda da büyük katkı sağlayacaktır.” değerlendirmesini yaptı.

Bakan Truss, “Birleşik Krallık'ın 62 ülke ve Avrupa Birliği (AB) ile de yaptığı ticaret anlaşmaları kapsamında, biz sadece ticarete ivme kazandırmıyoruz, büyümeyi de hedefliyoruz. Bugün Türkiye ile Birleşik Krallık arasında iş birliğine yeni sayfa açtık.” ifadelerini kullandı.

(AA)

Güncelleme Tarihi: 25 Şubat 2021, 03:37
YORUM EKLE
YORUMLAR
Avukat ali Guvercin
Avukat ali Guvercin - 3 yıl Önce

Destekliyorum cok. Ayrica cok mutlu oldugumu bliertmek isterim.

SIRADAKİ HABER

banner20