Yeni tüketim alışkanlığı iş hayatının rotasını çizdi

İnglitere’de organik ve sağlıklı gıda ürünleriyle marka haline gelen iş insanı Baki Görgün'ün binlerce ürünü, kendi oluşturduğu strateji sayesinde yüzlerce market rafında yer alıyor.

Yeni tüketim alışkanlığı iş hayatının rotasını çizdi

LONDRA - Türkiye’de turizm eğitimi aldığı halde hayatını başka sektörlerde kurmaya karar veren Baki Görgün, yurt dışına çıkıp, deneyimleyerek kendine hem marka hem de pazar oluşturdu.

Yurt dışına çıkan hemen her Türk vatandaşının geçtiği yollardan geçerek, farklı firmalarda beş yıllık deneyim yaşayan Baki Görgün, dev zincirlerin aksine bağımsız küçük marketlerle yoluna devam etmeyi seçti.

Görgün, İngiltere’nin başkenti Londra’da, çalıştığı firmalarda tüketici taleplerinin izini sürerek, kendi yaşantısı ile de örtüşen ürün ve pazarlama konsepti oluşturdu.

Türkiye’de aldığı turizm eğitiminin ardından geldiği İngiltere’de, ilginç güzergahlardan geçerek kendini doğrudan gıda sektörünün içinde bulduğunu belirten Görgün, iş hayatına atılmasını, “Hiç bilmediğim sektörde birlikte çalıştığım insanlardan çok şey öğrendim ve kendi işimi kurdum” diye özetliyor.

DAHA YAŞANABİLİR BİR DÜNYA İÇİN

Gıda sektörünün çok geniş bir yelpazeye yayılmış bir pazar olduğunu hatırlatan Görgün, ‘Googdness Foods’ adlı İngiliz doğal gıda firmasında edindiği tecrübe sayesinde, “keyif alacağı ve sevdiği alanı bulduğunu” ifade ediyor.

Görgün bundan sonraki süreci ise, “Tanıştığım fjrmanın değişime uygun olmayan bir yapısı vardı. Fakat eskiden beri dünyanın daha yaşanılabilir bir yer olabileceğini düşünen benim gibi biri için güzel bir ortamdı. Yaklaşık 5 yıllık birlikteliğimiz oldu. Daha sonra bu firma birkaç el değiştirdi. Beş yılda çok şey öğrenmiştim ve kurmuş olduğum yapı sayesinde bir üst aşamaya geçmiştim. Artık bir ekip oluşturmuştum bu sırada.

Taa ki firmanın artık ticaret hayatına devam edemeyeceği haberini alana kadar. Bundan sonra yapmam gereken şeyi yaptım aynı konseptte farklı bir firma ile anlaştım” diyerek iş hayatında yol haritasının şekillendiğinin altını çiziyor.

BÜYÜK ZİNCİRLER DEĞİL KÜÇÜK BAĞIMSIZ MARKETLER

Gıda sektörünü tanıyıp, iş hayatında kendine yer açarken, teknoloji dostu farklı bir firma olan ‘CLF Distribution’un zincir marketlere ve dev şirketlere ürün vermeyi reddeden stratejisinden etkilendiğini belirten Görgün, “Bağımsız küçük marketlere en iyi kȃrı verip büyük firmalar tarafından yokolmamaları politikası izliyor.

Organik, vegan, glutensiz, lactozsüz, mayasız ürün ağırlıklı çeşitleri sunuyoruz. Önümüzdeki yıllarda plastiksiz bir dünya bizi bekliyor. Birlikte çalıştığım firma kendini stok ve lojistik anlamında geliştirirken ben de ekibim ile birlikte servis sunduğumuz marketler ve kafelere en doğru ürünü sunmaya çalışıyoruz.

Bir işyerinin seçeceği ürünler, rafında kaplayacağı alan, işletmenin geleceğini belirliyor. Ben ve ekibimin vermiş olduğu servis ile lokal işletmelere giren müşteri profilini de yavaş yavaş değiştiriyoruz. Önerilerde bulunuyoruz ve olumlu sonuçlar alınınca marketlerde güven oluşuyor” diyor.

İŞLETMENİN GELİRİNİ YÜKSELTEN DOĞRU ÜRÜNLER

Covid-19 salgını ile birlikte ortaya çıkan yeni alış-veriş alışkanlıklarının tüketiciye lokal markette satılan ürünlerinin daha kaliteli olduğunu gösterdiğine dikkat çeken Baki Görgün, bu durumu ise şöyle ifade ediyor:

“Bizim çalıştığımız alan dinamik. Popüler olan ürünleri süpermarketler stok yapınca lokal marketlerin rekabet gücü azalıyor. Buna, süpermarketlerde olmayan ama küçük işletmenin satışını yükseltecek doğru ürünleri belirleyerek çözümler üretiyoruz. Bu strateji ise pazarlamacı firma ile marketler arasında daha köklü ve kalıcı iş bağları oluşturuyor. Ürün sunmanın yanında karşılık almadan böyle bir servisi de sunuyoruz. Bu da bizi aranan firma ve marka haline getiriyor.”

HER MARKETTE OLMAYAN ÜRÜNLER!

Mevcut ticari sistem içinde, üretici ile tüketici arasında önemli bir rol üstlenen ‘cash&carry’lerde olmayan ürünleri piyasaya sürerek farkındalık ortaya koyduklarını dikkat çeken Görgün, “Bizim sattığımız yaklaşık 12000 çeşit ürün var. Bunlar arasında dairy-free dediğimiz alternatif sütler, glutensiz ürünler gibi bir çok sağlıklı seçenekler bulunuyor. Gluten buğdayın içinde olan bir madde. Gluten, çölyak hastalarında sindirim sorununa yol açıyor.. Ölümcül bile olabiliyor. Glutene alerjisi olan birçok insan var. Bu yüzden buğdaydan değilde mısır unundan, kara arpadan, pirinçten alternatif ürünler üretiliyor. Bunlara ‘glutensiz ürün’ deniyor. Biz, örneğin mısır unundan üretilen makarna satıyoruz. Tadı farklı ama sindirim sistemini rahatsız etmiyor. Organik ürün satın alan kişilerin yaşam tarzı, kültürü bu. Hayata bakış açıları ve beslenme biçimleri organik ürün pazarını oluşturuyor” diyerek başarısının ip uçlarını veriyor.

SAĞLIKLI, DOĞAL VE ORGANİK ÜRÜNLERDE, ADI SOYADI DA BİR MARKA!

Yeni beslenme alışkanlıkları ile birlikte, dünyaya idealist bakan, çevreci, yüksek eğitim almış, sağlıklı beslenmek isteyen kişilerin organik ürün tüketmeye başlaması ve sektörün sürekli büyümesinin de kendisine alan açtığına vurgu yapan Görgün, satışını yaptığı onlarca ürünün çok tutulduğunu kaydediyor.

Baki Görgün sadece pazarlamasını yaptığı markalarla kalmayıp, adı soyadı olan “Baki Görgün”ü de ayrı bir marka haline getiren girişimcilerden biri olarak öne çıkıyor.

Genç iş insanının marka adıyla kurduğu internet sitesinde ürünlerinden örnekler yer alıyor. Bu ürünlere, www.baki.co.uk adresinden ya da, 07828737806 numaralı telefondan ulaşmak mümkün.

Güncelleme Tarihi: 08 Şubat 2022, 02:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner20