Organik ve Doğal Gıda sektörünün ivme zamanı

Londra’da düzenlenen ‘Natural & Organic Pruduct Europe’ gıda fuarı, pandemi sonrası doğal ve organik firmalarını görücüye çıkardı.

Organik ve Doğal Gıda sektörünün ivme zamanı

MUSTAFA KÖKER

LONDRA

Dünyanın farklı ülkelerinden üretici ve tedarikçi firmalarını buluşturan ‘Doğal ve Organik Ürünler Fuarı’ 3-4 Nisan tarihlerinde Excell London fuar merkezinde sektörün farklı taraflarını bir araya getirdi.

Simexpo Uluslararası Fuarcılık’ın organizasyonu ile Türkiye’den 14 firmanın katıldığı fuarda, 10 firma Türkiye standlarında ürünlerini tanıtma imkanı buldu. Diğer dört firma ise farklı alanlarda yer alan standlarıyla ürünlerini tanıttı.

Fuar için türkiye firmalarının organizasyonunu gerçekleştiren Simexpo Uluslararası Fuarcılık Organizasyonu’ndan İhsan Özbey, Türkiye’de organik üretiminin önümüzdeki yıllarda ivme kazanarak hızla yükselmesinin beklendiğini kaydetti.

İhsan Özbey fuar ile ilgili gözlemleri şöyle dile getirdi:

“Doğal ve organik konseptli bir fuar. Türkiye’den fuara 14 firma katılıyor. Bu firmalardan 10’u bizim organizasyonumuz altında, diğer firmalar İngiltere bayileri olduğu için doğrudan katıldılar.

Türkiye’de organik üretimi yapan çok firma olmakla birlikte fuara katılım sayısı o kadar yüksek değil. İngiltere, organikçilerin ilgisini çeken bir ülke ve Türkiye’den 14 firma katılımı iyi bir sayı. Organik üretim sektörü çok hızlı gelişiyor. Birkaç sene sonra Türkiye’de organik üretimi yüzde 500’leri bulacaktır çünkü çok hız bir yönelim var. Organik sektörü ekonomik güç ile orantılı. Daha pahalı ürünler olduğunu için ekonomisi güçlü ülkelerde daha kolay Pazar buluyorlar. Organik üretim yapan firmalar ağırlıklı olarak gelişmiş ülkelere ihracat yatıyor.Türkiye’de son 10 yıldır organik üretim ve tüketiminde normal gıdaya olan ilgiden daha fazla yönelim var. Dünya’da genel bir bilinçlenme var organik ürünlere yöneliş konusunda, Türkiye’de de var.”

Fuara katılan Türk firmalarının yetkililerinin değerlendirmeleri ise şöyle:

Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, Bee & You firması

Ürünlerimizin tamamı arı ürünlerinden. Biz Türkiye’nin ilk ve tek yerli Anadolu Propolüsi, Ari sütü, Arı Ekmeği, Polen ve Ham bal üreticisiyiz. Hem Türkiye hem de Avrupa’nın en büyük arı ürünleri katma değerle tesisine sahibiz. Toplam 200 çalışanımız. Aynı zamanda, Teknoloji ve Sanayi bakanlığı tarafından onaylanan Ar-Ge merkeziyiz. Beş bin sözleşmeli arıcımız, 550 bin arı kovanımız var bütün Türkiye’de. Sözleşmeli arıcılıkla çalışıyoruz. Globalde de çok güçlüyüz. Türkiye, Dünya’nın ikinci büyük arıcılık ülkesi. Ülke genelinde 75 bin arıcı, 8 milyon 200 bin arı kovanı var türkiye’de. 12 bin bitki türü var ve çok değerle arı ürünleri üretiliyor. Anadolu topraklarından çok değerli arı ürünleri temin ediliyor. Ekonomik anlamda da arıcılık çok önemli bir faaliyet ülkemizde. Biz de bu kadma değerle arı ürünlerini üretiyoruz. Bütün formülasyonlar firmamıza ait. Hepsi patentli ve 17 ülkeye ihracat yapıyoruz. Ürünlerimizin hepsi yüzde yüz doğal ve arı ürünleri meddesi, hiç bir katkı maddesi olmayan, koruyucu ve sentetik içermiyor. Cilt bakım ve takviye ürünlerimizin tamamı doğal. Ağızdan ağıza yayılan bir markayız diyebilirim.

İngiltere birkaç yıldır çalıştığımız bir pazar. Burada insanlar sağlıklı ürünlere çok değer veriyor. Bizim ürünlerimiz de doğal ve organik. Biz tam olarak bu pazara hitabediyoruz. Pandeminin de etkisi ile bu pazarın değeri arttı. Bu ülkede de ciddi bir görünürlüğümüz oluşmaya başladı. Fuarda da üç kategoride finalist olduk. Toplam 60’ın üzerinde ürün patentine sahibiz. Bir dünya markası olma yolculuğumuza devam ediyoruz.

Refik Bayram, Balen Tarımsal ve Hayvansal Ürünler

İngiltere’de organik fuarına ilk defa katılıyoruz. Yaklaşık olarak 22 ülkeye ihracat yapıyoruz. İnglitere’de de ürün verdiğimiz firmalar var. Türkiye’de gıda takviye ürünlerini 1991’de ilk çıkaran firmayız. Benim uzmanlık alanım arıcılık. Genel sektöre hitabeden Balen ve eczanelere yönelik olarak Forthe olmak üzere iki ayrı marka ile yaklaşık olarak 2 milyon dolar civarında ihracatımız var. Hedefimiz bu rakamı en az 5 milyona çıkarmak. Halen 100 kişi istihdam ediyoruz. Türkiye’de organik ürünlerde sıkıntı firmaların istediğimiz düeyde olmayışı. Organik ve doğal ürünler sektörü geleceği olan bir sektör. Katma değer bakımından da ülkemiz için çok önemli.Türkiye için geleceği olan bir sektör ve Avrupa Türkiye için iyi bir organik pazarı.

Erol Yahya, Pure Organik Yönetim Kurulu Başkanı

Organik un sektörü Türkiye’de bayağı gelişmeye başladı. Hemen ulusal hem de yöresel marketlerde artık organik un ürürlerini her markette bulabilirsiniz. Makarnalar da yavaş yavaş her tarafta kabul görmeye başladı. Ancak ihracatta, Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere’de zorlanıyoruz. Bunun sebebi de, Avrupa’nın ton başına 175 Euro gümrük vergi uygulaması. Türkiye’nin çok büyük bir un ihracatçısı ülke olması nedeniyle kendi un endüstrisine balta vurmamak için böyle bir uygulama yapıyor. İngiltere’de de bu 143 sterline tekabul ediyor. Makarnalarda da aynı vergi uygulanıyor.

Bütün bunların ddışında biz organik ürünlerimizi ağırlıklı olarak Uzak doğu ülkelerine satıyoruz. Uzak Doğu ülkeleri Türkiye ürünlerinden çok memnun. Türkiye’de kaliteli üretim yapabiliyoruz. Un ve un mamüllerinde bir kaç üretici firma var. Bemtat markasıyla en fazla üretim yapan firmayız.

Zeynep Turudi, Truede Firmasi CEO’su

Truede firması Peng, yani Kavrulmuş yenilikçi Leblebilerimizle katıldık. Fuarda Vegan bölümündeydik çünkü ürünlerimizin tamamı Vegan ve glutensiz. Vegan çikolatadan kapladık bazı ürünlerimizi. Normalde bildiğimiz leblebiyi yenilikçi yapıp, herkesin tadım zevkine göre 6 çeşit yeni, daha sağlıklı ve birçok faydası olan leblebiyi atıştırmalık sektöre sunduk.

Eren Özbayrak, Frona From Nature Satış Müdürü

Türkiye’nin geleneksel kurutulmuş ürünlerinin dışında, farklılık oluşturacak ama ülkemizde bolca yetişen ürünleri yurt dışına ihraç etmeye, pazarlamaya çalışıyoruz. Özellikle karpz, armut ve portakal gibi ürünleri doğal yöntemlerin yanında tünel kurutucularda kurutarak, hijyenik bir ortamda paketliyoruz. Kendi markamızla ve private lable olarak başka firmalara da üretiyoruz. Kendimize ait iki markamız var ama yurt içi ve yurt dışı firmaların talepleri doğrultusunda onların markaları ile de üretim yapıyoruz. Üretimimizin tamamına yakınını, İngiltere, Fransa ve Amerika başta olmak üzere farklı ülkerele ihraç ediyoruz.

Türkiye geç takip etmekle birlikte organik üretim yapan firmalar bilinçli olarak sektörde ilerliyor. Biz de bu pazarda yerimizi almaya çalışıyoruz.

Yaşar Oğuz Baysal, Sante Gıda

Firmamızın ilk İngiltere fuar katılımı oldu. Kuru incir ve kayısı başta olmak üzere organik ve konvansiyonel kuru meyve üretimi ile ilgileniyoruz. İngiltere pazarında kendi markamız ya da private label olarak ürünlerimizi satmak istiyoruz.

Firmamız üretiminin %95’ini ihraç ediyor. Başlıca Almanya, Avusturya, Fransa, Avustralya. Bu ülkelerdeki paketleyicilere ve süpermarketlere mal veriyoruz.

Fuarda Türk standlarının yeri biraz arkada kalmış diye düşünüyoruz. Ama Ticaret Müşavirimizle görüştük. Konuyu değerlendirip bir sonraki yıl önlem alacaklarını söylediler. Specifik alıcıların geldiği, güzel bir fuar oldu.

Doğal ve Organik Ürünler Fuarı, 3-4 Nisan tarihlerinde Excell London fuar merkezinde gerçekleşti.

Güncelleme Tarihi: 05 Nisan 2022, 20:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner20