'Oda'lardan Kuzey Kıbrıs'a Direkt Uçak Seferi İçin Ortak Kampanya

“İngiltere Kıbrıs Türk Ticaret Odası”nın Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası ile birlikte KKTC’ye direk uçuş kampanyası başlattı.

'Oda'lardan Kuzey Kıbrıs'a Direkt Uçak Seferi İçin Ortak Kampanya

MUSTAFA KÖKER

LONDRA

İngiltere’nin başkenti Londra’da faaliyet gösteren, "İngiltere Kıbrıs Türk Ticaret Odası" Başkanı Muhammet Yaşarata, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni direkt uçak seferleri için başlatılan imza kampanyasına destek çağrısı yaptı.

“İngiltere Kıbrıs Türk Ticaret Odası”nın Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası ile birlikte 17 Nisan Günü yapılan Kıbrıs Türk Kültür Festivali’nde KKTC’ye direk uçuş kampanyası başlattı.

İngiltere Kıbrıs Türk Ticaret Odası” Başkanı Muhammet Yaşarata’nın önderlik ettiği kampanyada toplanacak imza 10 bine ulaşırsa hükümetin, 100 bine ulaşırsa da parlamentonun gündemine alınması gerekiyor.

Festival’de bir günde 3 bine yakın imza toplanıldığı açıklandı.

MİLLETVEKİLİNDEN DESTEK

Festival’de konuşan Muhafazar Parti milletvekili ve liderlikte adı geçen Iain Duncan Smith, geçen sene kendi bölgesi olan Chingford’da düzenlenen 1. Kıbrıs Türk Kültür Festivali’ni överek sözlerine başladı. Smith, konuşmasına İngiltere’deki Kıbrıslı Türklerin sorunlarına ve bu sorunları çözmek için yaptığı çalışmalara değinerek bu sorunların en büyüğünün, Kıbrıslı Türklerin kendi vatanlarına direkt uçamaması olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı ve Ulaşım Bakanı ile de görüşmeler gerçekleştiren Smith, tüm toplumu Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın düzenlediği direkt uçuş kampanyasını imzalamaya davet etti.

HOTELDE TOPLANTI

Festival’in ertesi günü Pazartesi gün de kampanya organizatörleri ve basın Hyatt Regency London The Churchill Hotel’de buluşarak beyin fırtınası yaptı.

Muhammet Yaşarata başkanlındaki toplantıya, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Candan Avunduk ve İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi Başkanı Leyla Kemal iş dünyası, potikacı ve basın üyeleri katıldı.

Yaşarata, Muhafazakâr Milletvekili Ian Duncan Smith’in, desteğini överek Kuzey Kıbrıs’a tatile gitmek isteyen İngilizlerin mağduriyetinin de gündeme gelmesini doğru bulduğunu ve Brexit’in çözüm için bir fırsat olduğunu söyledi.

Yaşarata, AB’nin KKTC’ye uyguladığı izolasyon kararına uyan Birleşik Krallık’ın Brexit sürecinde bu yanlış uygulamadan vazgeçmesini isteyerek şunları söyledi:

YAŞARATA: SİYASİ KARAR İNGİLİZLERİ DE MAĞDUR EDİYOR

Yaşarata, AB'nin KKTC'ye uyguladığı izolasyon kararına uyan Birleşik Krallık'ın Brexit sürecinde bu yanlış uygulamadan vazgeçmesini isteyerek şunları söyledi:

"İzolasyon siyasi ve son derece yanlış bir karar. Adadaki insan hakları ihlalinin yanı sıra İngiltere'den Kıbrıs'a uçmak isteyen İngiliz turistleri de mağdur etmektedir. İngiltere'deki Kıbrıslı Türk toplumu 300 bin nüfus ve 5 milyar sterlin ciro yapan iş dünyasıyla ekonomik olarak da ciddi bir güç. Belediye meclislerinde ciddi sayıda toplum üyesi bulunmaktadır. Toplum basınının da desteğiyle hep birlikte izolasyonlara hayır demeli, direk uçuşların başlatılmasını sağlamalıyız... Bunun ilk adımı olarak da Festival'de başlattığımız kampanyaya bütün toplumu katmak olmalı..."

"Toplum basını ne kadar güçlü olursa sesimizi o kadar iyi duyurabiliriz" diyen Yaşarata, "İş dünyası ve hükümetler toplum basınını desteklemeli. Ayrıca KKTC'nin tanıtımı için de güçlü bir PİAR çalışması yapılmalı. Tanınmış devletlerin bu konuda ciddi bütçeler ayırırken, tanınmaya ihtiyacı olan KKTC'nin bu konuda eksik kalması kabul edilemez" diye devam etti.

"LONDRA'DAKİ TOPLUM BAŞARISI KKTC'YE YANSIYACAK"

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz de Festival amacıyla geldiği Londra'da toplumun gücünü ve yapabileceklerini yakından görmekten memnun olduğunu belirterek, "KKTC'deki mağduriyetimizi diasporanın gücüyle aşabiliriz. Keşke 'İngiltere Kıbrıs Türk Ticaret Odası' gibi başka ülkelerde de lobi faaliyetleri yapan kurum ve kuruluşlarımız olsaydı" dedi.

KKTC'de her iki kişiden birisinin gelecek aramak için yurtdışına çıkmak zorunda olduğunu anlatan Deniz, "Nüfustaki değişimden dolayı 10 yıl sonra KKTC meclisinin yarısını Türkiye kökenliler oluşturmuş olacak. Biz kaderimizi kendimiz yazmak istiyoruz. Makus talihimizi değiştirerek yurtdışındaki yurttaşlarımız ile birlikte dış dünyaya kolay yutulacak bir lokma olmadığımızı göstermeliyiz. Direk uçuş kampanyası ve Konsey'in festival çabaları bu açıdan bizim için çok önemlidir" diye konuştu.

Deniz, yurtdışında yaşayan toplumun askerlikten muaf tutulma ile seçme ve seçilme haklarını kazanması için KKTC'de mücadele ettiklerini sözlerine ekledi.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Candan Avunduk da kampanyanın ve festivalin önemine değinerek Kıbrıslı Türklerin yoğun olarak yaşadığı Londra'daki her başarının KKTC siyasetine de yansıyacağını söyledi.

Konsey Başkanı Leyla Kemal de "İngiltere Kıbrıs Türk Ticaret Odası" ve KKTC'den festival amacıyla gelen konuk heyete teşekkür ederek, "Direk uçuş için toplum adına Birleşik Krallık'ta baskı yapmayı sürdüreceğiz yalnız KKTC'deki ve toplum içindeki politikacıların da kendi mecralarında ciddi destek sunmaları gerekiyor" dedi.

Toplantıdaki diğer katılımcılar da izolasyon ve direk uçuş kampanyası konusunda önerilerini sunarak bütün toplumu kapsayacak bir yol haritası belirlenmesini istediler.

Güncelleme Tarihi: 31 Temmuz 2018, 14:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner20