Londra’da İhracat Hedefleri Masaya Yatırıldı

Türk Eximbank’ın Avrupalı Türk Markalar Birliği (ATMB) ile Ekonomi Bakanlığı’nın koordinasyonunda Londra’da düzenlenen, Avrupalı İş Dünyası Temsilcileri ve Merkelerle Buluşma Toplantısı’nda İhracat artışı için yeni hedefler ortaya kondu.

Londra’da İhracat Hedefleri Masaya Yatırıldı

MUSTAFA KÖKER

LONDRA

Türk Eximbank’ın Avrupalı Türk Markalar Birliği (ATMB) ile Ekonomi Bakanlığı’nın koordinasyonunda, ‘Avrupalı İş Dünyası Temsilcileri ve Markalarla Buluşma Toplantısı’, Londra’da gerçekleşti.

Toplantıya Ekonomi Bakan Yardıcısı Fatih Metin ile birlikte bakanlık bürokratları, Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ve bankanın üst düzey yetkilileri katıldı.

Ekonomist Nazif Akpınar’ın sunuculuğunu üstlendiği toplantıda, Türk İngiliz Ticaret ve Odası Başkanı Emma Edhem, MÜSİAD İngiltere Başkanı Nuri Bulgurcu ve UETD UK Başkanı Erdal Yetimova’nın da aralarında yeraldığı, Avrupa’nın farklı ülkeleri ve İngiltere’deki Türk iş hayatı temsilcileri hazır bulundu.

CAFER MAHİROĞLU: TAŞIDIĞIMIZ SORUMLULUĞUN FARKINDAYIZ

Toplantıya ev sahipliği yapan Avrupalı Türk Markalar Birliği (ATMB) Başkanı Cafer Mahiroğlu yaptığı konuşmada, “Öncelikle şunu ifade etmek isterim, yurdumuzdan uzakta yaşıyor olsakta memleket sevgimiz ve özlemimizle var oluyoruz” dedi.

Avrupa’da yaşayan ve ülkesini temsil eden iş insanlarının, taşıdığı sorumluluğun ağırlığının farkında olduğunu vurgulayan Mahiroğlu şöyle konuştu:

“Bu sorumluluğu hayata geçirirken, ülkemizin verdiği güven ve desteğin önemini belirtmek isterim. Dünyayla yarışabilen markaların varlığı, devletin yatırımcılara sağladığı destekle mümkün olmuştur. Birlikte büyümek, kalkınmak ve üretmek için yatırımcıların gösterdiği özveri, cesaretle, devletin ekonomik ve siyasi iş birliği bugün gelinen noktanın mimarıdır. Bu işbirliği sağlandığı zaman dünyayla yarışabilen markalar yaratmak, memleketimize kazandırmak kaçınılmazdır. Ülkemizin varlığını yanımızda hissetmediğimiz müddetçe eksik kalır, yalnızlaşır ve dilsizleşiriz. Memleketinizden uzakta kültürünüzü, insanınızı, temsil etme sorumluluğu taşırken öte taraftan ülkenize dünyadan edindiğiniz bilgiyi, birikimi ve ekonomiyi taşımanız gerekir. Uluslararası alanda güçlü Türk markalarının varlığını arttırmak ve imajını güçlendirmek sorumluluğu taşıyoruz. Devletin desteği ile ihracatımıza katkı sağlarken öte taraftan itibarını arttırmanın bilincindeyiz. Bu iki yönlü sorumluluk güçtür. Ancak bir o kadar gurur verir. Çünkü coğrafyamızın bize getirdiği tarihsel birikim, bu bilinci yaratır. Şunu belirtmek isterim; Avrupa’daki Türk işletmelerinin güçlü ve kalıcı birer marka haline gelmesini sağlayarak global Türk markaları oluşturmak için bizler üzerimize düşen sorumlulukla hareket ediyoruz. Amacımız; Avrupa’daki Türk firmalarının daha fazla katma değer üretebileceği markalara dönüşümünü sağlamak.”

ADNAN YILDIRIM: “TÜRKİYE’DEN AVRUPA’YA TİCARETİN FİNANSMANI”

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, toplantıda yaptığı konuşmada, Türk Eximbank’ın bir taraftan ‘Yurt İçi Kredi Programları’ ile ihracatçı firmalarımıza finansman sağlarken, diğer taraftan, alıcı kredisi niteliğindeki ‘Uluslararası Krediler Programları’ ile firmaların yabancı alıcılarını ve işverenlerini finanse ettiğini ifade etti.

Yıldırım konuşmasında, bu kapsamda, ülkemizin alım yapmayı planlayan Avrupa firmalarının finansmanına yönelik olarak, Türk Eximbank ve Avrupalı Türk markalar Birliği’nin (ATMB) ortak girişimi ve Ekonomi Bakanlığı’nın koordinasyonunda, ‘Avrupalı İş Dünyası Temsilcileri ve Merkelerle Buluşma Toplantısı’nı gerçekleştirdiğini anlattı.

Adnan Yıldırım, ‘Türkiye’den Avrupa’ya Ticaretin Finansmanı’ başlıklı sunumunda şu görüşlere yer verdi:

“Türk Eximbank olarak ihracatçı firmalarımıza sağladığımız finansmanınyanı sıra, ihracatçılarımızın yabancı alıcılarını da Türkiye’den mal ve hizmet almaları karşılığında oldukça uygun koşullarda finanse ediyoruz. Bu kapsamda, doğrudan alıcı kredileri imkanlarımızı tanıtmak için ilk toplantımızı Londra’da ATMB işbirliğiyle gerçekleştirdik. İhracatımızın gelişmesi ve çeşitlenmesi için bankamızırın yabancı alıcılara sunduğu bu finansman ürünlerinin tanıtımına ve ihracatçılarımızın yanı sıra yabancı alıcılarının da finansmanına var gücümüzle devam edeceğiz.”

İHRACATA DAYALI BÜYÜMEYE HER TÜRLÜ DESTEK

Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, yurtdışındaki Türk işadamlarını ‘Uç beyi’ olarak gördüklerini belirterek, “Biz sizleri uç beyi olarak görüyoruz. Yani sizler Türkiye’nin yurtdışındaki değerli temsilcilerisiniz. Hepinizin ayrı ayrı başarı hikayeleri var. Biz, sizlerin bu başarı hikayesinin neresinde olabiliriz... bubaşarı hikayesinin devamını beraberce nasıl sağlayabiliriz. Onun için buradayız” dedi.

Dünya ticaretindeki son dönemde düşüşün aksine, Türkiye’de, 2002 yılından bu yana sağlamış olduğu siyasi istikrar sayesinde bir güven ortamı oluştuğunu ve bu siyasi istikrarın beraberinde getirdiği güvenle Türkiye’deki yatırım ve üretimin arttığını belirterek, “Her alanda büyüdük. Bütün makro göstergelerinde, bazılarında 20’ye katladık. Türkiye, Dünya’nın yavaş büyüdüğü bir ortamda iki üç katı büyüdü.

Türkiye ve Türkiye dışında yatırım ve üretim yapan özel sektördür bu başarının kaynağı. Biz sağladığımız yapısal reformlarla ve yeni ekonomik mali politikalarla finansyapısını sağlamlaştırdık ve Türkiye her geçen gün adım adım büyüdü bugünlere geldik.

Bizim bu büyüme içerisinde en önemli baz aldığımız şey ihracattır. Çünkü rahmet Özal döneminde başlamış ‘İhracata Dayalı Büyüme’ modeli var. Bu koalisyon hükümetlerinin olduğu istikrarsız dönemlerde sekteye uğramıştı ama, 2002’den sonra ‘İhracata Dayalı Büyüme Modeli’ni destekledik. Hamdolsun bunda da başarılı da olduk. 30 milyar dolarlardan bugün 270 milyar dolarlara kadar gelen bir performans sağladık. Bu yeterli mi, tabii ki değil. Çünkü biz hedefleri büyük olan bir ülkeyiz. İhracatı yükselten her modeli uyguluyoruz.

Bizim ihracatı yükselten modelimizin üç saç ayağı var;

Yeni İhracatçı; 202 yılında 30 bin ihracatçı varken bugün Türkiye’de 70 bin ihracatçı var. Hedef kısa zamanda 100 bin inşallah.

Yeni pazar oluşturmak; Yeni ihracatçılarla birlikte yeni pazarlar noktasında da yoğunlaşmamız gerekiyor. İkinci saç ayağı bu.

Yeni ürünler; Üçüncü saç ayağı yeni ürünler eklememiz lazım yeni pazarlara girerken. Bütün politikamızı biz buna göre şekillendiriyoruz.

Katma değerli ihracatı marka ile sağlayabiliriz. Bu katma değeri ARGE’ye, Innovasyona, tasarıma çok önem veriyoruz. Bunda iyi noktadayız ama alacağımız daha çok mesafe var” diye konuştu.

UZMANLARDAN İHRACAT DESTEK VE KREDİ SUNUMLARI

Toplantıda ayrıca, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Gözde İnaneri ile Türk Eximbank Uluslararası Finansmanı Müdürü Osman Umut Topal, ‘İhracata Finansal Destekler’ konularındaki sunummları ile katılımcılara yeni destek ve krediler konusunda bilgilendirdi.

Temsa CFO’su Ural İnal da Türk Eximbank kerdileri ile firmanın ihracat artışını anlatan bir sunum yaptı.

TÜRK MARKA VE GİRİŞİMLERİNE ÖDÜL

Toplantıda ayrıca Avrupa ülkelerinde farklı sektörlerde marka oluşturan ve Türkiye’nin ihracatına katkıda bulunan iş insanları ödüllendirildi.

Güncelleme Tarihi: 07 Mayıs 2018, 04:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner20